1 Decembrie, zi mare la Reghin 

Ziua de 1 decembrie 2017 marchează împlinirea a 99 de ani de la Unirea Principatelor Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, eveniment care a avut loc la 1 decembrie 1918. Ziua Națională a României a fost serbată și în acest an la Reghin.

Primăria și Consiliul Local al municipiului Reghin au pregătit un spectacol artistic în Piața „Petru Maior”, începând cu ora 17,00.

Evenimentul a debutat cu Fanfara municipiului Reghin, urmată de artiștii de muzică populară reghineni Daiana Suceava, Paul Miclea, Alexia Aștelean, Cristina Fărcaș, Cosmin Cotârlă, Maria Grama.

Au urmat dansuri de pe Valea Someșului, jucate de Ansamblul de Dansuri Populare „Doina Mureșului”, al Casei Municipale de Cultură „Dr. Eugen Nicoară”, pregătiți de către instructorul Valeria Frandăș.

Au urmat artiștii Florina Oprea, Viorel Spânu, Gabriela Merdar, David Pușcaș, Corina Florea Covaciu și Florin Miler.

Evenimentul a continuat cu o suită de dansuri populare din Câmpia Transilvaniei, interpretat de același ansamblu și soliștii vocali Anton Grama, Ana Toncean Crișan, Alin Pop, Mihaela Botoș Lateș, Doru Pop și Anca Branea.

Centrul orașului a răsunat…

… de vocile grupului de soliști, dar și al participanților la eveniment care au cântat împreună cântecele patriotice „Așa-i românul” și „Hai să-ntindem Hora Mare”.

Oficialitățile județului au urcat pe scena la ora 19.00. Au fost prezenți inspector șef col. Filipaș Tiberiu-Adrian al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Colonel Sabin Motora” Mureș, prefectul județului Mureș, Lucian Goga, Dumitru Bîltag, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, Bogdan Machedon, comisar șef al Direcției Generale Anticorupție Mureș, Nicolae Băciuț, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Mureş, locotenent colonel Călin Handrea, inspector șef al ISU „Horea” al județului Mureș, generalul de brigadă Dorin Oltean, fostul șef al ISU „Horea” subcomisar de poliție Costea Alexandru Ionel, șeful Poliției municipiului Reghin, senatorul Aurel- Horea Soporan, deputatul Vasile Gliga, locotenent colonel Dan Crișan, comandantul Detașamentului Nr.4 de Jandarmi Reghin, părintele Valentin Vârva, protopop al Protopopiatului Ortodox Român Reghin, preoți reprezentanți ai cultelor din Reghin, primarul municipiului, ec. Maria Precup, viceprimarul Márk Endre, secretarul Rădoi Mirela Minodora și consilierii locali.

„Marea Unire e mai mult decât unirea pământului

Cuvântul de deschidere i-a aparținut primarului municipiului Reghin, ec. Maria Precup„  ,,România, astăzi este ziua ei. O zi la care an de an ne invită pe toți să participăm. Și pe cei care o cinstim zi de zi, și pe cei care mai uităm de ea. Pentru că pentru România fiecare dintre noi contează. Ziua de azi e cu totul specială pentru că azi marcăm și începutul anului centenar. Cu fiecare aniversare, țara noastră, ca fiecare dintre noi, adună mai multă istorie, mai multă experiență și cunoaștere. Spre deosebire de noi, ea va trăi veșnic! Însă ce e cu adevărat extraordinar, fie că ne dăm seama sau nu, e că fiecare dintre noi putem ajuta la buna ei creștere. 1 Decembrie a fiecărui an, ar trebui să fie despre sentimentul de ÎMPREUNĂ … Împreună ca oameni, împreună ca români. Marea Unire e mai mult decât unirea pământului, e unirea dorințelor unui popor care vrea să-și ducă țara pe cele mai înalte culmi. România înseamnă tradiție, obiceiuri, cultură, istorie, oameni și, în același timp, România, cu ajutorul nostru, trebuie să însemne mai multă toleranță, înțelegere, acceptare și bucuria de a fi român, oriunde în lume! Un gând plin de căldură se îndreaptă către toți soldații noștri care își slujesc țara la mii de kilometri distanță. Vă mulțumim și vrem să știți că sunteți mereu în rugăciunile noastre. La Mulți Ani, dragi reghineni! La Mulți Ani, țară frumoasă ! La Mulți Ani tuturor celor care simțiți și trăiți românește, oriunde v-ați afla”.

Petrecerea continuă 

După declarațiile oficialităților a urmat un recital marca Ciprian și Mihaela Istrate, acompaniați de taraful „Ceterași de pe Câmpie”, urmați de artiștii reghineni Andreea Morariu și Florin Vos. Evenimentul a fost prezentat de către Alexandra Cotoi și Marius Portik.

Seara s-a încheiat cu concertul îndrăgitei artiste Delia și un spectaculos foc de artificii. Reghinenii au cântat împreună și s-au bucurat de atmosfera de sărbătoare din orașul lor.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.