12 primării iresponsabile în timpul codului galben

prefect corneliu grosuPrefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu, a transmis miercuri un avertisment tuturor primăriilor din judeţ, după ce s-a constatat că niciuna din cele 12 primării din partea de nord şi nord-est a judeţului care s-au aflat sub atenţionarea de cod galben de ninsori şi viscol nu a asigurat permanenţa, aşa cum prevede legea. Potrivit adresei trimise fiecărei primării din judeţ, prefectul consideră ca fiind ‘foarte grav’ faptul că, deşi s-a procedat la alertarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă de instituire a codului galben în întreg judeţul, niciuna dintre cele 12 primării nu au răspuns la telefon, ca de altfel niciuna dintre persoanele de contact declarate responsabile în situaţii de urgenţă.

În plus, niciunul dintre cei 12 primari nu a alertat Comandamentele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, constituite potrivit legii la nivelul primăriilor, deşi în noaptea de 24 spre 25 ianuarie, începând cu ora 4,00, a fost activat Comandamentul Operaţional pentru Gestionarea Situaţiilor de Urgenţă al judeţului Mureş. ‘Preventiv la sediul primăriilor trebuia să existe tehnică de legătură, să îi mobilizeze pe toţi care trebuie să intervină. Am dispus în acea noapte să se ia legătura cu fiecare din cele 12 comune, pentru a cunoaşte exact starea de fapt. Nu am avut manifestări meteorologice grave ca în altă parte, dar, potrivit legii, aceşti oameni trebuia să fie la datorie. Spre marea mea surprindere şi spre marea mea supărare, niciuna din cele 12 primării nu ne-a răspuns. Niciunul din cei 12 primari nu ne-a răspuns. Pe parcurs, nouă primari au răspuns la telefoanele mobile – cu precizarea că nicio comună nu şi-a alertat acel comandament pentru situaţii de urgenţă – nici astăzi trei primari nu ne-au răspuns’, a declarat miercuri prefectul Corneliu Grosu.

Potrivit prefectului, în aceste condiţii, Comandamentul Operaţional pentru Gestionarea Situaţiilor de Urgenţă de la nivelul Judeţului Mureş a fost obligat să monitorizeze şi să supravegheze situaţia din cele 12 comune numai cu sprijinul poliţiştilor şi jandarmilor. Corneliu Grosu a spus că nu poate să îşi imagineze ce va fi în primăvară, la topirea zăpezilor, când de regulă judeţul Mureş este afectat de inundaţii. ‘Mă gândesc ce va fi în primăvară când judeţul nostru va fi din nou supus altor situaţii de urgenţă, altor situaţii critice determinate de inundaţii. Cum vor reacţiona oamenii, ce vor face primăriile care poartă responsabilitatea directă vizavi de siguranţa, sănătatea, securitatea oamenilor şi a bunurilor? Ce vor face aceşti primari dacă ei nu-mi răspund acum, când Dumnezeu a fost cu noi?’, a susţinut prefectul.

Grosu a spus că nu este adeptul sancţiunilor imediate, că a dispus cercetări pentru a se vedea care sunt cauzele lipsei de mobilizare a primarilor şi a cerut reactualizarea întregii baze de date cu contactele persoanelor direct responsabile. ‘Pentru mine este inacceptabil ca un primar să nu îşi pună nici măcar telefonul să sune şi să aibă alte preocupări, dar nu pentru cele pentru care comunitatea l-a ales, de la care aşteaptă sprijin, să îi fie în frunte (…) Să ştie fiecare primar că în momentul în care nu îşi face datoria faţă de cetăţeni, nu preţuirea mea o pierde, ci a oamenilor care l-au ales’, a spus Grosu.

În scrisoarea transmisă primăriilor, prefectul Corneliu Grosu le-a spus primarilor că este extrem de grav ceea ce s-a întâmplat în cazul celor 12 comune şi că primarii sunt responsabili de siguranţa, viaţa şi securitatea oamenilor din comunităţi. ‘Indiferent în ce condiţii am ajuns în faţa obştei trebuie să ne supunem şi să acţionăm conform legilor şi, cu atât mai mult, dispoziţiilor şi măsurilor stabilite de cei în drept în condiţiile situaţiilor de urgenţă, determinate de avertizările cod galben/portocaliu/roşu (…) În mod practic, nicio situaţie critică legată de sănătatea, integritatea corporală a locuitorilor sau siguranţa gospodăriilor lor nu putea să fie rezolvată cu succes în aceste condiţii. Doresc să cred că această situaţie a fost un nefericit accident, un caz izolat care nu se va mai repeta’, se arată în documentul trimis primăriilor.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.