2 câștigători de Pulitzer într-o conferință la Tg.Mureș

alex tizon jacqui banaszynski la storytellingDoi câştigători ai Premiului Pulitzer, Jacqui Banaszynski şi Alex Tizon, au prezentat jurnaliştilor şi viitorilor jurnalişti, miercuri, la Universitatea ‘Petru Maior’ din Târgu Mureş, în cadrul evenimentului ‘Storytelling topDay 2012’, cum trebuie spuse poveştile de succes.

Alex Tizon le-a recomandat celor peste 100 de participanţi la conferinţă, printre care şi studenţi la Ştiinţele comunicării, ca atunci când fac un material să încerce să vadă dincolo de aparenţa fizică, să privească subiectul ‘cu ochii unui copil, ca şi cum ai vedea prima oară’ şi să meargă în locuri în care n-au mai fost. Acesta le-a spus participanţilor că fiecare om are o poveste de spus iar în actul jurnalistic trebuie văzută, dincolo de premii sau realizări, şi povestea personală a celui pe care îl au în faţă.

La rândul ei, Jacqui Banaszynski a vorbit despre specificul muncii de jurnalism în care este important să fii curios, să întrebi şi să asculţi şi a recomandat viitorilor jurnalişti să le pese, să asculte cu adevărat, să insiste, să-şi folosească toate simţurile şi să creadă în ceea ce fac.

Jurnaliştii au arătat că este important ca, atunci când scrii despre un subiect, să renunţi la propriile păreri şi să descrii situaţia cât mai onest, însă a subliniat că este imposibil să fii 100% obiectiv, întrucât orice întrebare pe care decizi să o adresezi şi orice cuvânt dintr-un material poartă amprenta personalităţii tale.

În cadrul evenimentului ‘Storytelling topDay 2012’ a fost prezentat, în premieră, episodul 2 al docu-fictionului ‘Poveşti din Transilvania’, realizat de jurnalista Sorina Bota, câştigătoare a două premii ale Clubului Român de Presă.

Evenimentul ‘Storytelling topDay 2012’ a fost organizat de REEA Târgu Mureş, ‘Decât o Revistă’, cu sprijinul Universităţii Petru Maior, în prelungirea conferinţei internaţionale de jurnalism narativ ‘The Power of Storytelling’, organizată de ‘Decât o Revistă’, la Bucureşti.

AGERPRES

Foto: Vlad Poptămaș

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.