20% din subvențiile APIA acordate nejustificat

bani leiDirectorul Executiv al APIA Mureş, Adina Ţiţiu, a declarat miercuri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că la nivelul judeţului au fost identificate până în prezent 6.409 de persoane, adică aproape 20% dintre solicitanţi, care au încasat nejustificat subvenţii în agricultură şi zootehnie, în valoare totală de 14.202.000 lei. ‘Activitatea căreia i se acordă atenţie în ultima perioadă este recuperarea sumelor acordate necuvenit. Cauzele care determină apariţia necesităţii reverificării dosarelor, în vederea stabilirii plăţilor necuvenite, sunt fie controlul clasic sau prin teledetecţie pe teren, actualizarea bazei de date LPIS sau nerespectarea angajamentelor de agromediu. La nivelul judeţului Mureş au fost identificaţi, până în prezent, un număr de 6.409 debitori, aceasta însemnând aproximativ 20% dintre solicitanţi, în cuantum total de 14.202.000 lei’, a arătat Adina Ţiţiu.

Potrivit şefei APIA Mureş, până la această dată a fost recuperată suma de aproximativ 6,5 milioane lei, urmând să fie recuperate încă aproximativ 7,7 milioane de lei în perioada care urmează.

În ultimul an, APIA Mureş a fost implicată în 28 litigii, dintre care a pierdut 3 şi a câştigat 12. Dintre acestea, 11 pe fonduri comunitare, unul pe subvenţii de la bugetul naţional, iar restul în curs de judecată.

Dosarele de plată pentru campania 2012 au fost autorizate la plată în proporţie de 99,99% – trei dosare nefiind autorizate – suprafaţa totală eligibilă pentru care s-au acordat subvenţii fiind de 253.919,05 hectare.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.