2014 în industria auto. Partea II, SUV/off-road

Audi-RS-Q3-10Continuăm periplul prin lumea 4×4 cu alte noutăți și veți vedea că nu întâmplător am ales să împărțim acest subiect în două ediții consecutive.

Așa cum 2013 a adus zeci de noutăți doar în această categorie de autoturisme și 2014 se anunță un an plin.
Mai trebuie să remarcăm faptul că acest segment auto este singurul segment în creștere din punctul de vedere al vânzărilor; și nu sunt puține cazurile în care producători importanți de mașini au fost salvați de la falimente usturătoare de către … ați ghicit: mașinile 4×4.

Trio-ul german nu mai e doar trio

Săptămâna trecută aminteam că sunt așteptate noile modele Macan (de mici dimensiuni) și Cayenne de la Porsche.
Ei bine, asta se întâmplă după ce BMW a lansat noul X5 – probabil cel mai de succes model SUV; Land Rover a venit cu noul Range Rover, iar Mercedes a venit cu noul ML.
Lupta devine interesantă pentru că Mercedes a anunțat deja schimbarea generației la GLK, a anunțat modificări și la GL, și surpriză: a anunțat concurent direct pentru X6-le din Bavaria sub numele de MLC! de asemenea, trebuie spus că Mercedes nu se oprește aici fiind, se pare, cel mai agresiv dintre producătorii germani: a anunțat un nou model între SUV-uri bazat pe superba clasă A, recent lansată. GLA, pentru că așa se va numi, va fi mai aproape de ideea de cross-over decât de 4×4 și va avea și o variantă AMG.
Audi care a introdus, de-a lungul timpului, în linia sa de modele SUV-urile Q7, Q5 și Q3, acum aduce concurent pentru X3M de la BMW, și anume introduce linia RS și pe SUV-uri, deci să ne așteptăm la RSQ3 în 2014.

BMW…

… anunță modificări la X1, anunță primul X5 cu transmisie 4×2 (roțile spate) și îl va lansa pe fratele mai mic al lui X6 – X4.
Bavarezii au reușit în anii trecuți să fie trend-setteri cu modelul X5 și X6 și speră la aceeași reacție X4. Mai trebuie să amintim faptul că BMW a anunțat lansarea în 2014 a nu mai puțin de 10 modele noi, iar cum piața de SUV-uri e în creștere …
Pentru că am zis deja că trio-ul german nu mai e trio cu intrarea Porsche pe piața SUV-urilor, mai trebuie să menționăm faptul că în aerul rarefiat al SUV-urilor Premium joacă și Land Rover și … surpriză(!): Jaguar.
În plus, s-a anunțat pentru 2016 și Lamborghini.
Dar să revenim la Jaguar care are deja pregătit modelul C-X17 și, zău că nu arată rău. Metamorfozarea pe care am urmărit-o în ultimii ani din partea producătorului englez continuă, iar asta nu e o veste rea pentru iubitorii de mașini.
Dar pentru că spațiul editorial nu ne permite să continuăm prea mult lista cu noutăți, amintim că sunt pe drum: noul Jeep Cherokee, Toyota lucrează la schimbări pe modelele Highlander și 4runner, Kia vine cu noul Soul, un Sorrento mai puțin asemănător cu fratele geamăn de la Hyudai – Santa FE, și cu așteptări de a introduce în fabricație conceptul Nero. Subaru vine cu noul Crosstrek și respectiv Forester pentru a ține piept Hondei CR-V, Mazda CX-5 și altor modele noi de pe piață, iar Mitsubishi lansează noul Outlander.

Cristian Teodorescu

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.