4.789 de elevi nu se pot înscrie la licee şi şcoli profesionale

Inspectorul şcolar general din judeţul Mureş, Ioan Macarie, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că prin neaprobarea reţelei şcolare de către Consiliul Local Târgu Mureş s-a creat o situaţie ‘gravă’, întrucât 4.789 de absolvenţi ai claselor a VIII-a nu pot să îşi exprime opţiunile pentru admiterea la licee şi şcoli profesionale în clasa a IX-a, pentru anul şcolar 2017-2018.

Ioan Macarie a declarat că reţeaua şcolară trebuia aprobată de Consiliul Local Târgu Mureş cu cel puţin o lună înainte, că nici până la această dată nu s-a luat vreo decizie în acest sens şi că speră ca măcar în şedinţa din 29 iunie acest punct să fie inclus pe ordinea de zi.

‘Din respect pentru actul educaţional, solicităm Consiliului Local al municipiului Târgu Mureş să introducă pe ordinea de zi a şedinţei din 29.06.2017, aprobarea reţelei şcolare a unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiul Târgu Mureş. În caz contrar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş nu îşi asumă faptul că cei 4789 de elevi absolvenţi ai claselor a VIII-a din anul şcolar 2016-2017, nu vor putea să îşi exprime opţiunile pentru admiterea la licee şi şcoli profesionale în clasa a IX-a, pentru anul şcolar 2017-2018. Informăm părinţii elevilor absolvenţi ai claselor a VIII-a că Broşura de admitere în învăţământul liceal şi profesional nu poate fi publicată de către ISJ Mureş, neexistând reţeaua şcolară aprobată de Consiliul local al municipiului Târgu Mureş’, a arătat Ioan Macarie.

Şeful ISJ Mureş a spus că îi invită pe consilierii locali, cei care ar trebui să vadă în educaţie o prioritate şi să reprezinte interesele comunităţii, ‘să nu trateze cu superficialitate şi într-un mod iresponsabil această problemă, deoarece periclitează şansa de a urma cursuri liceale şi profesionale a tuturor absolvenţilor claselor a VIII-a din judeţul Mureş’.

Reprezentanţii UDMR din Consiliul Local Târgu Mureş au respins aprobarea reţelei şcolare din municipiu pentru anul şcolar 2017-2018, întrucât pe această listă nu s-a regăsit şi Liceul Teologic Romano-Catolic, pentru înfiinţarea căruia procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi.

În plus, secţia de contencios administrativ a Tribunalului Mureş a anulat, în primă instanţă, Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, prin care s-a înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş şi prin care s-au transferat clase la această unitate şcolară de la alte două instituţii de învăţământ.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.