569 secţii de votare

vot-europarlamentarePentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, şi pentru protecţia celor 569 de secţii de votare în judeţul Mureş, 1418 angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, peste 450 de poliţişti, 320 de jandarmi şi 210 pompieri sunt angrenaţi, duminică, 25 mai 2014. Vor fi luate măsuri de protecţie şi la cele 3 secţii de votare din localitatea Ideciu de Jos pentru alegerile parţiale pentru unele autorităţi locale. 980 de angajaţi M.A.I. vor asigura protecţia celor 569 de secţii de votare, amplasate în 487 de locuri. Alţi 221 de poliţişti şi 65 jandarmi, în perioada desfăşurării procesului electoral, se vor afla în stradă, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale. De asemenea, pentru soluţionarea solicitărilor şi semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, la nivelul judeţului, vor acţiona, conform competenţelor, 93 de poliţişti, constituiţi în 31 de echipe operative. Totodată, a fost stabilit şi un efectiv de rezervă format din 85 angajaţi M.A.I., care va fi în permanenţă pregătit să acţioneze, dacă situaţia operativă va impune acest lucru.

 

 

11 arestaţi preventiv cu drept de vot

 

„Precizăm faptul că, în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ 13 se află arestaţi preventiv, dintre care 11 cu drept de vot. Dintre aceştia, 9 şi-au exprimat dorinţa de a-şi exercita dreptul de a vota. De asemenea, la nivelul judeţului  se află o singură persoană arestată la domiciliu, aceasta neavând drept de vot întrucât este minoră. Pentru promovarea mesajului Campaniei de Informare a Ministerului Afacerilor Interne,  „Votează legal”, la I.P.J Mureş au fost primite 600 de afişe, ce au fost postate în spaţiile cu vizibilitate mare.  Acestea vor putea fi consultate şi în ziua alegerilor, la toate secţiile de votare din judeţul Mureş. Scopul campaniei este informarea, prevenirea şi conştientizarea cetăţenilor români, cu drept de vot, asupra sancţiunilor aplicate în cazul nerespectării legislaţiei în vigoare”, se arată în comunicatul IPJ Mureş.   

 

Frauda la vot

 

Reamintim că potrivit articolului 387 din Codul Penal (Frauda la vot) votarea de două sau mai multe ori, sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

 

Coruperea alegătorilor

 

De asemenea, art. 386 din Codul Penal (Coruperea alegătorilor) prevede că (1)Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni. (EM)

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.