60 de mureşeni, la Consiliul Naţional al PSD

Evenimentul s-a desfăşurat pe parcursul a două zile şi a reunit reprezentanţi ai PSD din întreaga ţară. Vineri, 8 noiembrie, la Palatul Parlamentului au avut loc atelierele de lucru ale Consiliului Naţional, care au reunit peste 1.500 de social-democraţi, iar delegaţii din partea PSD Mureş au participat la discuţiile legate de agricultură, mediu, comunicare, familie şi egalitate de şanse, educaţie, sănătate, tineret, relansarea economică a României, reforma administrativă.

Tot vineri a avut loc Liga Aleşilor Locali, la care au participat 30 de reprezentanţi ai judeţului Mureş, primari, viceprimari, consilieri locali şi judeţeni. Tema principală a întrunirii Ligii Aleşilor Locali a fost descentralizarea, iar în cadrul întâlnirii, membrii LAL şi-au ales şi reprezentanţii în structura de conducere.

Astfel, Maria Precup, primarul Municipiului Reghin, a fost aleasă ca vicepreşedinte pe Regiunea Centru al Ligii Aleşilor Locali, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea. „A fost o surpriză pentru mine, dar una plăcută. Alături de domnul Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, reprezentăm Regiunea 8 Centru. Aceasta înseamnă o implicare administrativă mai mare, şi în ceea ce priveşte descentralizarea şi regionalizarea, şi sper ca prezenţa noastră acolo să fie benefică pentru regiunea pe care o reprezentăm, regiune cu cele mai multe probleme din punct de vedere al regionalizării”, a declarat Maria Precup.

Agenda Consiliului Naţional a fost aprobata de Comitetul Executiv al PSD, la care judeţul Mureş a fost reprezentat de preşedintele PSD Mureş, deputatul Vasile Gliga. „Faptul că PSD Mureş a participat în număr atât de mare la evenimentele organizate de partid la Bucureşti arată interesul membrilor noştri faţă de deciziile luate la nivel central de PSD. Am fost prezenţi la toate atelierele de lucru, iar ideile discutate aici vor fi transmise în teritoriu, astfel încât toţi membrii să ia la cunoştinţă de deciziile adoptate. De altfel, ca semn de recunoaştere a activităţii PSD Mureş, doamna Maria Precup a fost aleasă ca vicepreşedinte pe Regiunea Centru al Ligii Aleşilor Locali a PSD. Astfel, PSD Mureş este prezent în cel mai puternic for al aleşilor locali, din care fac parte 22 de preşedinţi ai Consiliilor Judeţene, 1.192 de primari şi peste 10.000 de consilieri judeţeni şi locali”, a declarat liderul social-democraţilor mureşeni.

Sâmbătă, 9 noiembrie a avut loc la Sala Palatului Consiliul Naţional al PSD, fiind prezenţi peste 4.200 de delegaţi şi reprezentanţi ai conducerii partidului. PSD Mureş a fost reprezentat de cei 18 membri ai Consiliului Naţional şi de 42 de invitaţi.

Membrii Consiliului Naţional au adoptat în unanimitate o serie de rezoluţii, cea mai importantă fiind cea cu privire la descentralizare.
Astfel, Partidul Social Democrat a aprobat proiectul de lege privind descentralizarea administrativă a României şi propune adoptarea actului legislativ prin angajarea răspunderii Guvernului condus de primul-ministrul Victor Ponta. PSD consideră că această lege trebuie adoptată înainte de elaborarea Bugetului de Stat pentru anul 2014, astfel încât, concomitent cu transferul competenţelor de la ministere către autorităţile publice judeţene şi locale, să fie asigurate integral instrumentele financiare necesare desfăşurării activităţilor.

De asemenea, PSD susţine că prin procesul de descentralizare se va eficientiza funcţionarea sistemului public şi se va îmbunătăţi calitatea serviciilor publice furnizate cetăţenilor.
PSD consideră că adoptarea legii descentralizării este primul pas major în reformarea sistemului administrativ al României, urmând ca imediat după modificarea Constituţiei să fie întreprinse măsurile necesare pentru înfiinţarea regiunilor administrative.

În cadrul Consiliului Naţional s-a adoptat şi Rezoluţia Partidului Social Democrat cu privire la viitorul parteneriatului estic.
PSD îşi exprimă încrederea că eforturile Republicii Moldova de îndeplinire a angajamentelor asumate în relaţia cu UE, în condiţii adeseori constrângătoare, pe fondul unor presiuni externe contrare care au creat dificultăţi reale pentru autorităţile de la Chişinău, vor primi recunoaşterea pe care o merită.
În ceea ce priveşte Ucraina, PSD susţine semnarea Acordului de Asociere cu ocazia Summit-ului de la Vilnius, pentru ancorarea fermă a statului vecin alături de familia democratică europeană şi adresează îndemnul către Ucraina să îndeplinească cât mai rapid condiţionalităţile necesare pentru ca acest obiectiv important să fie atins.
PSD subliniază, totodată, importanţa parafării la Vilnius a Acordului de Asociere UE-Georgia, în confirmarea progreselor înregistrate de acest stat pe calea europeană.

Consiliul Naţional al PSD a adoptat o Rezoluţie privind susţinerea actualului preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, la preşedinţia Comisiei Europene. Potrivit documentului, prin experienţa sa politică şi implicarea constantă în apărarea dreptului cetăţenilor europeni la o viaţă decentă într-o societate democratică, Martin Schulz este cel mai semnificativ exponent al luptei social-democraţilor pentru o Europă solidară şi progresistă.

Sursa: Biroul de presă al PSD Mureş

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.