78.750 copaci, plantați de 4.850 voluntari

GSI Plantare pomi ludusDin 2011, inițiativa Plantăm fapte bune în România a organizat plantări pe 31 hectare de teren public aflat în situații dificile: suprafețe agricole degradate, care suferă de alunecări sau se află în regiuni afectate de fenomenul deșertificării. Inițiativa se bazează pe voluntariat și a reușit în această perioadă plantarea a 78.750 de copăcei cu ajutorul a 4850 de iubitori de natură, în folosul comunităților.

Rezultatele înregistrate anul trecut precum și resursele mobilizate au fost publicate în Raportul Anual 2012. Astfel, acțiunile de împădurire au devenit cea mai mare sursă de dezvoltare a proiectului: în cele două anotimpuri potrivite plantărilor din 2012, primăvara devreme și toamna târzie, au fost organizate împăduriri în 7 județe, pe 17,3 hectare, alături de 1680 de voluntari. Puieții plantați în Argeș, Constanța, Ialomița, Prahova, Mureș, Satu Mare și Timiș au fost aleși în funcție de recomandările specialiștilor în silvicultură.

În vara anului trecut au fost realizate și primele acțiuni de îngrijire ale plantațiilor care fuseseră deja realizate, fie în toamna lui 2011, fie din primăvara lui 2012: în 5 județe au intervenit 298 de voluntari, printre care și persoane private de libertate.

Pentru că societatea civilă semnalează frecvent furturile de păduri sau administrarea defectuoasă a acestora, Plantăm fapte bune în România a lansat o aplicație online, gratuită, care să îi implice pe toți iubitorii de natură în raportarea acestor cazuri: Harta tăierilor de păduri. Astfel, publicul larg poate să acționeze pentru salvarea “aurului verde” al țării noastre și să determine decizia autorităților în cazurile care nu este respectat Codul Silvic. Harta tăierilor de păduri a fost lansată în 2012 având suportul Ambasadelor Marii Britanii și Statelor Unite ale Americii în România. Beneficiază de găzduire din partea Microsoft România și de sprijinul Universității București – Facultatea de Geografie. Agenția de creație The Cell și firma de programare Softis Serv și-au adus o contribuție semnificativă în realizarea hărtii. Față de obiectivul de 123 de raportări la nivel naţional, în 2012 au fost înregistrate 1284 de raportări în toate județele din România. În judeţul Argeş a fost realizată o acţiune în teren de verificare a raportărilor, cu echipaje formate din voluntari şi autorităţi. Autorităţile au comunicat existența a 30 de dosare penale deschise, din care 11 datate după acţiunea din teren.

Raportul Anual 2012 al Plantăm fapte bune în România poate fi găsit la adresa: http://issuu.com/ecoassist/docs/raport_anual_2012_pfbro

Plantăm fapte bune în România este o iniţiativă a societăţii civile tinere din România, bazată pe voluntariat, programată a se derula pe o perioadă de 5 – 7 ani la nivel naţional. Iniţiativa constă în acţiuni de conştientizare, semnalarea tăierilor de păduri ilgale, plantarea pe terenuri publice care în prezent nu sunt incluse în fondul forestier, monitorizarea plantărilor şi efectuarea de lucrări de întreţinere până la reuşita finală. Din 2011, Plantăm fapte bune în România a mobilizat 4850 de voluntari, cu ajutorul cărora au fost plantaţi peste 78.700 de arbori forestieri, pe 31 hectare de teren neproductiv (agricol degradat, cu risc de alunecare, care prezintă alunecări de suprafaţă sau de profunzime, care sunt afectate de fenomenul de deşertificare).

Sursa: Plantăm Fapte Bune în România

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.