A murit Buza de Iepure a’lu Mărgelatu!

SzobyZLCascadorul Szobi Cseh a murit în această dimineaţă, după mai multe luni de luptă cu o boală teribilă: cancerul osos care l-a răpus la vârstă de 72 de ani.
Actorul, regizorul şi cascadorul român de origine secuiască, Szobi Cseh, a fost diagnosticat cu o formă de cancer rară în 2012.
Szoby Cseh pe numele său adevărat Cseh Szabolcs s-a născut pe 11 decembrie 1942 într-o familie de secui, a terminat Liceul Andrei Şaguna din Braşov, a absolvit cursurile Institului de Educaţie Fizică din Bucureşti şi a avut primul job ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti.
Fiind remarcat de Sergiu Nicolăescu, primul său rol într-un film a fost de cascador în 1967. În acelaşi an, Szobi a organizat prima echipă de cascadori profesionişti din România şi a contribuit la perioada de aur a filmului de acţiune mondial prin talentul său imens şi o dedicare unică în ceea ce priveşte atenţia la detalii. Unul dintre cele mai memorabile roluri interpretate de Szobi Cseh a fost rolul lui Buza de Iepure alături de Florin Piersic în seria Mărgelatu. „Colierul de turcoaze” , „Trandafirul galben” (1982) „Misterele Bucureştilor” (1983), „Masca de argint” (1985), „Totul se plăteşte” (1987). În total, cariera lui Szobi Cseh a strâns peste 150 de filme de lung metraj şi producţii TV din care 25 au fost internaţionale. Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice străine ca regizor al secvenţelor de acţiune sau cascador. A realizat peste 70 de spectacole cu specific de cascadorie–divertisment în ţară şi străinătate. La 8 ianuarie 1990, Szabi Cseh a înfiinţat prima Asociaţie a Cascadorilor Profesionişti din România, pe care a condus-o mai mulţi ani.
Dintre filmele în care a jucat Szoby Cseh merită menţionate: „Mihai Viteazul” (1971), „Un comisar acuză” (1974), „Buzduganul cu trei peceţi” (1976) juca rolul lui Preda Buzescu, „Profetul, aurul şi ardelenii „(1978), „Burebista” (1980) sau „Ochi de urs” (1983).

Odihnească-se în pace!

web-szoby-cseh
Sursa urban roFoto: Zoltan Lorencz

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.