„A venit și rândul doamnelor” la Bibliotecă

monica avramLa vârsta de 37 de ani, Monica Avram sau „omul din spatele cărților”, directoarea de la Biblioteca Județeană, este un director pe care personalul bibliotecii îl iubește deoarece își dedică aproape întreaga viață profesiei, iar asta o face fericită…

Rep.: Care credeți că este secretul reușitei dumneavoastră în plan profesional?

M.A.: Cred că e una din cele mai bune întrebări, în sensul că nu se poate vorbi, cu siguranță, de un singur motiv. Cred că se poate vorbi de o sumă de motive. Adică: dorința de a face, dorința de a te implica, pasiunea pentru ceea ce faci, plăcerea pentru profesia aleasă, poate și ușor-ușor dorința de a schimba lucrurile, nu neapărat pentru că înainte nu erau făcute bine, ci pur și simplu dorința de a schimba, în sensul cel mai bun al cuvântului și de a le duce cumva mai departe.

Rep.: Cum ați reușit să vă impuneți într-o lume dominată de bărbați, cât de greu v-a fost?

M.A.: Da, întrebări din ce în ce mai grele. Dar, dacă stăm să ne gândim, înaintea mea la Bibliotecă au fost două doamne, într-adevăr după o perioadă de cred că vreo 30 de ani în care biblioteca a fost condusă de bărbați. Da, a venit și rândul doamnelor. Nu știu dacă este vorba neapărat de o impunere a femeii într-o lume dominată de bărbați. Cred că este mai degrabă o lume în care fiecare trebuie să-și găsească locul. Și-l găsește mai devreme sau mai târziu, mai ușor sau mai greu. Avantajul de la care am plecat cred că e bazat pe faptul că deja din 2002 lucram în bibliotecă. Îmi cunoșteam colegii, colegii mă cunoșteau pe mine și cred că din punctul acesta de vedere am pornit cu dreptul.

Rep.: Cum se împacă viața de familie cu cariera?

M.A.: Cred că de mult timp nu se mai poate vorbi de slujbe de opt ore. În momentul în care îți asumi o responsabilitate, mergi până la capăt. Sunt avantaje și dezavantaje. Avantajul este că poți să te dedici sau poți să-ți aloci tot timpul pentru ceea ce trebuie făcut. Dezavantajul e că ai prea puțin timp liber sau prea puțin timp pentru tine. Acum cred că fiecare trebuie să aleagă ce vrea să facă și pe ce direcție vrea să meargă. Evident, totul ține de voință. Dacă vrei să le faci pe amândouă, poți să le faci, dacă vrei să mergi pe o singură direcție, la fel. Cred că e alegerea fiecăruia. În ceea ce mă privește, cred că foarte puțin timp aloc pentru mine personal și am ales calea profesiei.

Cătălin Hegheș

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.