ABA monitorizează Mureșul, pe fondul codului galben

inundatii Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Mureş a anunţat luni că monitorizează râul Mureş, de la izvoare, din judeţul Harghita, până în Arad, precum şi afluenţii acestuia, pe fondul atenţionării de Cod Galben conform căreia este posibilă căderea unor cantităţi importante de precipitaţii. ‘În această dimineaţă (luni – n.r.), Institutul de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben valabilă în întreg bazinul hidrografic al râului Mureş, adică din Harghita până la Arad, deci cuprinde şi judeţul Mureş. O avertizare conform căreia este posibilă căderea unor cantităţi importante de precipitaţii (…) însoţite de furtuni şi de grindină. Din acest punct de vedere Administraţia Bazinală de Apă Mureş a intensificat monitorizarea şi supravegherea cursurilor de apă şi, de asemenea, cu foarte mare atenţie sunt verificate lucrările hidrotehnice cu rol de apărare: îndiguiri, prize de apă şi acumulări de apă permanente şi nepermanente să putem fi pregătiţi în orice clipe în eventualitatea apariţiei unor fenomene (…) Probabil că va fi lansată şi avertizare hidrologică, Cod Galben, dar asta înseamnă că acea apă curge între maluri’, a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, Călin Fokt.

Acesta a precizat că ABA Mureş a constatat că, până în prezent, nu au existat motive de îngrijorare, deşi precipitaţiile din ultima săptămână au fost însemnate cantitativ. ‘În ultima săptămână am asistat la importante cantităţi de precipitaţii – ploaie în întreg judeţul Mureş. Cantităţi mai mari au căzut în zona de Nord şi de Est a judeţului Mureş, asta însemnând Stânceni, Răstoliţa, Sovata, Bălăuşeri, Sighişoara şi Târnăveni. Şi cealaltă parte a judeţului a beneficiat de cantităţi importante de ploaie. Cu toate acestea debitele în cursurile de apă principale – râul Mureş, cele două Târnave, Niraj etc. – debitul nu a crescut spectaculos, este de două ori, de două şi jumătate faţă de debitul mediu multianual pentru această perioadă, asta însemnând că sunt mult sub cotele de atenţie. Nu s-a pus nici un moment problema revărsării cursurilor de apă. Sigur că în cele două acumulări permanente de pe Târnava Mare şi pârâul Cuşmed-Bezid am acumulat importante cantităţi de apă şi am putut gestiona eficient volumul de apă apărut la un moment dat’, a subliniat reprezentantul ABA Mureş.

Călin Fokt a precizat că luni, debitul râului Mureş la Târgu Mureş era de 88 de metri cubi/secundă, de două ori media multianuală pentru această perioadă, care e de 46 metri cubi/secundă. ‘Până acum în judeţul Mureş nu au fost înregistrate inundaţii, dar săptămâna trecută, în localitatea Blăjel, judeţul Sibiu, aflată la graniţa cu judeţul Mureş, a plouat în 45 de minute 50 l/mp astfel încât pârâul Balta şi cele două pâraie din comună s-au revărsat inundând 32 de case, 72 de gospodării şi au fost distruse poduri, podeţe şi căi de comunicaţie’, a mai precizat Călin Fokt.AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.