ABA Mureș are doar 10% din bugetul de investiții

apele romane lucrari mures 2012Directorul în exercițiu al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Mureş, David Csaba a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că sumele pentru investiţiile prevăzute în acest an în Bazinul Hidrografic Mureş vor reprezenta circa 10% din necesar, adică de la 100 milioane de lei în 2012, la circa 6-10 milioane în 2013.

‘Vom avea cam 10% din suma de bani alocată faţă de 2012. Deci este clar că este subfinanţat. Oficial nu am primit înapoi lisat aprobată. În 2012 ABA Mureş a avut în jur de 100 milioane de lei, din diferite fonduri de stat sau de mediu, anul acest o să fim la maximum 6-10 milioane de lei. Necesarul ar fi de 83 de milioane de lei per total investiţii. Nu vorbim de sumele proprii care nu sunt pentru investiţii ci pentru exploatare şi punere în siguranţă. Partea de exploatare şi întreţinere în ponderea activităţii unei ABA este între 55 şi 65%, iar restul de activităţi, laborator, hidrologie, management bazinal, administrativ, inspecţii, avize este mai puţin’, a arătat David Csaba.

Acesta a spus că în judeţul Harghita ar fi nevoie de 5,1 milioane lei de la bugetul de stat pentru 3 lucrări, 28, 5 milioane lei pentru 12 lucrări efectuate în judeţul Mureş, 30, 7 milioane lei pentru 10 lucrări de investiţii în judeţul Alba, 2,1 milioane lei pentru 3 lucrări din judeţul Cluj, 14,3 milioane se lei pentru 8 lucrări din judeţul Hunedoara şi 1,3 milioane de lei pentru 4 lucrări din judeţul Arad.

‘Toate aceste acumulări trebuie să funcţioneze în siguranţă’, a arătat David Csaba. Acesta a spus că pe zona deservită de ABA Mureş s-a reuşit ca 121 de acumulări, din cele 124 să fie deja analizate în comisia de baraje regională Transilvania, iar instituţia este pe o cale foarte bună din punct de vedere al siguranţei în exploatare a tuturor lucrărilor, indiferent de deţinători.

David a precizat că există însă două cazuri de deţinători care nu-şi conştientizează atribuţiile din punct de vedere al siguranţei, respectiv barajul Szeke din Harghita şi un deţinător din Zau de Câmpie, judeţul Mureş.

‘Consider că suntem pe o cale foarte bună din punct de vedere al siguranţei în exploatare a tuturor lucrărilor, indiferent de deţinători. Avem două cazuri în care anumiţi deţinători nu-şi conştientizează atribuţiile din punct de vedere al siguranţei. A fost unul în 2005, ANIF Harghita Barajul Szeke, nici la ora actuală nu este repus în funcţiune. S-a rupt barajul pentru că nu a respectat regulamentul de deversare. Ar avea acum un proiect de reabilitare. Mai este un deţinător particular în judeţul Mureş. Nu-şi fac întreţinerea lucrărilor de siguranţă – stavile, descărcătoare de fund sau laterale, nu întreţin, nu decolmatează – un particular din Zau de Câmpie’, a accentuat David Csaba.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.