Accidente la schi

accident-partie1Peste 60 de persoane au fost rănite de la începutul anului pe pârtiile din Harghita în urma unor accidente produse din diverse motive.

Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Ors, a declarat că salvatorii montani au participat de la începutul anului la peste 60 de operaţiuni de salvare de pe pârtie, după ce schiorii au căzut şi s-au accidentat.
Cele mai multe dintre accidente sunt cauzate de neatenţie, de lipsa de experienţă, dar şi de faptul că există, în continuare, persoane care intră pe pârtii sub influenţa băuturilor alcoolice. Fekete Ors a spus că din cauza neatenţiei unui schior a fost rănit şi un salvator montan care încerca să asigure zona pentru a evacua o persoană rănită de pe pârtie.
,,Nu suntem atenţi deloc unul la celălalt. Avem un salvamontist care acum stă în pat pentru că a fost lovit, din spate, de un schior, chiar dacă era la marginea pârtiei, în timpul unei misiuni de asigurare a zonei, pentru evacuarea unui alt rănit de pe pârtie”, a explicat şeful Salvamont Harghita.
El a precizat că săptămâna trecută, când a fost vacanţă pentru şcolari şi numărul turiştilor de pe pârtii a fost ridicat, a crescut numărul accidentelor, unele dintre ele fiind foarte grave. Fekete Ors a dat exemplul unei persoane care s-a accidentat la coloana vertebrală, pe o pârtie de la Harghita-Mădăraş, şi a fost nevoie de intervenţia unui elicopter SMURD pentru transportul acesteia la spital. De asemenea, trei persoane şi-au fracturat picioarele, după ce au căzut de pe sania pe care se aflau, pe o pârtie de la Băile Harghita.

Şeful salvatorilor montani harghiteni le-a recomandat turiştilor să se echipeze corespunzător, să fie foarte atenţi şi dacă nu ştiu să schieze prea bine să aleagă o pârtie cu grad de dificultate mai redus.
În ciuda temperaturilor destul de ridicate din ultimele zile care au dus la topirea zăpezii, în Harghita se schiază foarte bine pe pârtiile de la Harghita-Mădăraş, Băile Tuşnad, Topliţa, Borsec, Băile Harghita şi Homorod.

Alte accidente

De asemenea, doi cetăţeni ungari şi o femeie din Bucureşti au ajuns joi (săptămâna trecută) la spital după ce au căzut la schi, în staţiunea Băile Harghita, ei fiind evacuaţi de pe pârtie de jandarmii montani şi de salvamontişti.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, Gheorghe Suciu, a declarat, joi seara, că primul accidentat a fost un bărbat de 36 ani, din Budapesta, care a căzut pe pârtie şi acuza dureri la genunchiul drept. Cetăţeanului ungar i s-a imobilizat genunchiul şi a fost transportat cu un utilaj special al jandarmilor până la drumul de acces din zona pârtiei, de unde urma să fie preluat de un echipaj SMURD.
La scurt timp, o femeie de 42 de ani din Bucureşti a suferit un accident pe aceeaşi pârtie şi întrucât s-a lovit puternic la piciorul stâng, jandarmii şi salvamontiştii au intervenit din nou şi au transportat-o la echipajul SMURD, care a preluat simulan ambii răniţi şi i-a transportat la Spitalul Judeţean din Miercurea Ciuc.
Al treilea rănit, un băiat de 16 ani, din Ungaria, a căzut pe aceeaşi pârtie, la mai puţin de două ore de la cele două intervenţii. El s-a lovit la piciorul stâng şi a fost transportat tot de jandarmi şi salvamontişti până la echipajul SMURD.
Potrivit reprezentanţilor SMURD, bărbatul din Budapesta este suspect de fractură la genunchi, adolescentul din Ungaria este suspect de fractură la tibia stângă, cel mai grav rănită fiind femeia din Bucureşti, care este suspectă de dublă fractură la tibia stângă.
Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Ors, a declarat joi, pentru AGERPRES, că salvatorii montani au participat, de la începutul anului, la peste 60 de salvări de pe pârtie, după ce schiorii au căzut şi s-au accidentat. El a făcut apel la iubitorii sporturilor albe să fie mai atenţi atunci când se află pe pârtie, întrucât majoritatea accidentelor se produc din cauza neatenţiei şi a lipsei de experienţă.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.