Adunare cetăţenească în cartier

Mai mult de 100 de oameni au fost prezenţi luni, la Căminul Cultural din cartierul Gheja, pentru o întâlnire cu primarul oraşului Luduş, Florin Urcan. Alături de edilul oraşului a fost prezent administratorul public al oraşului, Ciprian Turdean şi consilierii PD-L, Tănasie Bologa, Vasile Trifan, Ioan Pop, Călin Bârlean şi independentul Florin Nistor.

Realităţi şi dezinformări

Întâlnirea cetăţenească s-a desfășurat datorită unei informări, unui zvon, sau unei colportări despre faptul că Primăria oraşului foloseşte sumele de bani colectate din impozitele şi taxele locale ale locuitorilor din cartier în scopul finanţării unor lucrări executate în oraş. Adică, se iau banii din cartier, „de la sat” şi se folosesc în favoarea orăşenilor din Luduş. „Nici vorbă de aşa ceva. Pot să dovedesc cu documente că am alocat pentru Gheja mai mulţi bani decât am încasat de acolo”, a spus Florin Urcan, după care a prezentat poziţia Primăriei faţă de necesităţile cartierului. Cartierul are o suprafaţă mare şi a fost neglijat în trecut, acum Primăria cheltuieşte sume însemnate cu drumurile, apa potabilă şi canalizarea. Din spusele edilului am aflat că încă din anul 2010 aşteaptă finanţarea pentru realizarea canalizării şi doar în luna martie 2012 a fost realizat proiectul tehnic, după care va urma şi parcurgerea altor etape care vor duce la finalizarea proiectului. Abia după ce se realizează reţeaua de canalizare se poate vorbi despre asfaltarea străzilor. Un punct bun pentru administraţia locală este vestea că în câteva săptămâni vor începe lucrările la staţia de epurare a oraşului, în valoare de aproximativ cinci milioane de euro.

Dispute politice

Încă de la iniţierea acestei adunări cetăţeneşti era evident faptul că se va ajunge şi la dispute politice, avându-se în vedere că se apropie ziua alegerilor locale, acolo unde se vor confrunta partidele politice după o pauză, sau armistiţiu care a ţinut patru ani. Primul atac la putere a fost declanşat de Gelu Puia, lider local al unui partid politic din opoziţie. Acesta şi-a amintit că în urmă cu patru ani au fost prinşi în bugetul local sume de bani pentru realizarea în Gheja şanţuri şi podeţe, proiect care nu s-a realizat, iar banii au primit altă destinaţie, în timp ce problemele au rămas pe strada Nucilor, Măgurei, Liniştei şi altele. Primarul Urcan a dat explicaţiile necesare care pe unii i-au convins, iar pe alţii nu, desigur în funcţie de convingerile politice pe care le au.

În cadrul întâlnirii cetăţeneşti au mai luat cuvântul Cornel Sabău, Ilarie Orosan, Vasile Cristea, Cosmin Olariu, colonelul Popa şi alţii care au dorit să rămână anonimi, dar rezolvarea deficienţelor constatate în viaţa comunităţii sunt de cele mai mare importanţă. Printre acestea s-a amintit problema transportului în comun, nesatisfăcător în orele de vârf şi realizarea unei capele mortuare. Unde, oare? În curtea Căminului Cultural unde sunt asigurate toate condiţiile, sau în cimitir, acolo unde dispar chiar şi crucile de pe morminte? Comunitatea are de rezolvat probleme reale, stringente şi nu credem că este vremea întrebărilor retorice. Chiar dacă uneori subiectul discuţiei a alunecat în derizoriu, întâlnirea a fost utilă.

Ioan A. Borgovan

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.