Aeroportul, într-un proiect european de cercetare

aeroport, targu muresAeroportul Internaţional “Transilvania” Târgu Mureş, alături de renumitul Aeroport Schiphol din Amsterdam, face parte dintr-un proiect de cercetare finanţat de către Comisia Europeană în cadrul PC7 – Program – Cadru pentru cercetare al Uniunii Europene, împreună cu aeroporturile din Madrid şi Viena.

Proiectul îşi propune reducerea duratei călătoriei aeriene „din ușa în ușa” din orice colţ al continentului european în cealaltă parte a acestuia, la mai puţin de patru (4) ore, până în 2050. Conceptul de călătorie „din ușa în ușa” se referă la timpul necesar pentru a ajunge din orice colţ al Europei, ieșind de pe ușa casei, în cealaltă parte a bătrânului continent, până la uşa hotelului, de exemplu. Studiul de cercetare elaborat în cadrul proiectului îşi propune identificarea tuturor măsurilor necesare, pentru ca durata unei astfel de călătorii să fie redusă la mai puţin de patru (4) ore, până în anul 2050. Pe lângă reducerea timpului de deservire al pasagerilor şi aeronavelor, un obiectiv important al proiectului de cercetare este reducerea costurilor de operare al aeroporturilor, până la 90%, faţă de nivelul actual. În acelaşi timp, în contextul actual, una dintre cele mai mari provocări pentru aeroporturile viitorului, o reprezintă protejarea mediului înconjurător, reducerea noxelor şi zgomotului, respectiv a consumului de combustibil.

Aeroportul Internaţional “Transilvania” Târgu Mureş este parte activă a proiectului de cercetarea, al cărui buget total este de 2,6 milioane de Euro, durata de realizare al cercetării fiind de 36 de luni. Aeroporturile beneficiare ale proiectului de cercetare s-au reunit astăzi, 19 iunie 2013 la Madrid, Aeroportul “Transilvania” fiind reprezentat de către vicepreședintele Consiliului de Administrație, Peti Andras şi şeful serviciului economic, Luminița Gherendi.

Sursa: Aeroportul Transilvania Tîrgu-Mureș

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.