Ajutați-i! Au nevoie!

catarsis tarnaveniAsociația Catharsis din Tîrnăveni a demarat o campanie pentru realizarea unui centru de terapie ocupațională. Scopul acestui centru va fi de integrare și socializare a persoanelor cu nevoi speciale – atât adulți, cât și copii. Pentru îndeplinirea obiectivului, Asociația are nevoie de un spațiu care ar urma să fie amenajat în acest scop. Spațiul, de minim 200 de mp, poate fi și donat de un proprietar binevoitor pentru o perioadă de 10 ani timp în care s-ar putea efectua diferite activități pentru aceste persoane cu dizabilități atât fizice, cât și psihice.

,,Speranţa noastră şi visul acestor copii cu nevoie speciale se va materializa atunci când vom reuşi să realizăm un ,,ATELIER PROTEJAT” pentru persoanele cu dizabilităţi. Acolo fiecare – în funcție de capacitățile sale – îşi va găsi un loc de muncă şi o ocupaţie. Şi mai presus de toate îşi va afla rostul în lume fără de care, oricare dintre noi se simte pierdut, debusolat şi nefericit. Să nu credem că o persoană cu dizabilităţi nu simte la fel ca orice om. Simte! poate chiar mai intens, deşi de cele mai multe ori nu o poate exprima verbal”, a declarat Doina Mihály, membru fondator al asociaţiei.

Cu bani puțini au făcut mult

,,Asociaţia Catharsis a fost înfiinţată în anul 2007 şi vine în întâmpinarea persoanelor cu dizabilităţi psihomotorii şi locomotorii, oferind un suport educativ şi terapeutic. Misiunea acestei asociaţii este de a reprezenta familiile cu dizabilităţi, de a le ajuta şi îndruma către specialiştii de care au nevoie, de a le oferi copiilor un suport educativ şi terapeutic şi de a dezvălui populaţiei această mică lume a lor” a declarat Cornelia Oneţ, tot membru fondator al asociaţiei Catharsis.

Un prim scop al asociaţiei a fost atins: acela de a se face cunoscută în oraș şi în judeţ prin organizarea unor serbări mediatizate, expoziţii cu vânzare de obiecte decorative. Comercializarea acestor obiecte au permis obţinerea unor mici venituri care au fost utilizate pentru cumpărarea unor materiale educative pentru copii. De asemenea, o parte din bani au fost utilizaţi pentru achiziţionarea unor produse de bază pentru confecţionarea obiectelor decorative.

2%

Un alt important scop a fost acela de a obţine un spaţiu adecvat pentru desfăşurarea procesului educativ. Acest lucru a fost posibil în urma demersurilor făcute către Consiliul Judeţean, Primăria municipiului Târnăveni, dar şi prin eforturilor susţinute ale directoarei Şcolii Speciale Nr. 2 din Tîrgu-Mureș. Ca urmare a acestor demersuri a fost amenajat etajul I al clădirii de pe strada Fabricii nr. 2, din Târnăveni, unde vor funcţiona clase cu elevii înscrişi la Şcoala Specială Nr. 2 din Tîrgu-Mureş. Din păcate terenul donat de Primărie nu poate fi utilizat încă din cauza unor probleme birocratice de la nivel judeţean legate de dezmembrarea parcelelor.

Pentru strângerea de fonduri asociația a comercializat obiectele realizate de acești copii și a solicitat donarea a 2% din impozitul anual şi speră ca prin această campanie demarată în prag de sărbători să fie una de succes.

Astfel de centre funcționează cu succes în străinătate, dar și în Mediaș sau Tîrgu-Mureș.

Mircea Barbu

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.