Alegerile din iunie dezbină maghiarii

Odată cu apropierea alegerilor locale, din luna iunie, bătălia pentru ciolan este tot mai aprigă. Iar ,,războiul” nu se duce numai între formațiunile politice, ci dorința de putere este atât de mare încât riscă să dezbine chiar un electorat ce până acum era unit. Astfel, pentru prima dată maghiarii din Tîrgu-Mureș ar putea avea doi candidați pentru funcția de primar al municipiului. Scânteia a pornit săptămâna trecută, când Jakab Istvan a ieșit în presă cu o declarație care a stârnit nemulțumirea liderilor UDMR. Acesta a declarat că ,,…CNMT a ajuns la concluzia că Vass Levente poate să câştige alegerile de primar doar dacă este candidat independent”.

Liderul PPMT Mureş, Portik Vilmos, a spus la rândul său, că PPMT avea ca prioritate semnarea unui protocol de coaliţie cu UDMR, însă în urma întrevederii cu preşedintele UDMR Mureş, deputatul Attila Kelemen, s-a desprins faptul că Uniunea doreşte să aibă un candidat sub ,,culorile proprii”, iar restul formaţiunilor maghiare să îl susţină: ,,Dacă Vass Levente va candida sub culorile UDMR nu va ieşi primar!”. De cealaltă parte, preşedintele UDMR Mureş, Attila Kelemen, a declarat că partenerii săi din CNMT şi PPMT au procedat nediplomatic, dând publicităţii o discuţie privată, şi că aceştia ar fi expus o serie de lucruri false: ,,Niciodată până cum nu s-a ridicat problema ca Vass Levente să fie un candidat independent”. Acesta a subliniat că cele două organizaţii ar fi trebuit să primească un răspuns din partea UDMR, după întrunirea Consiliului Permanent, însă CNMT şi PPMT s-au grăbit să iasă în presă.

Oricare ar fi adevărul, cert este dacă CNMT ȘI UDMR nu vor ajunge la un consens, se va întâmpla așa cum avertizau liderii CNMT: electoratul maghiar va fi scindat, trebuind să aleagă între două formațiuni politice. Un alt candidat care râvnește la funcția de edil este medicul-politician prof. dr. Benedek Imre. Acesta susţine într-o postare de vineri, 26 ianuarie, intitulată ,,Cine nu vrea prealegeri?”, că subiectul prealegerilor la nivelul comunităţii maghiare din Tîrgu-Mureş este mai actual ca niciodată. ,,Decizia Curţii Constituţionale a României ne aduce mai aproape scrutinul pentru locale şi cred că este timpul ca lucrurile să se desfăşoare normal”, spune prof. dr. Benedek Imre. ,,Nu mai e un secret pentru nimeni că am vrut încă de la început prealegeri pentru desemnarea celui mai bun candidat din partea comunităţii maghiare la alegerile locale de anul acesta. Am anunţat acest lucru încă din momentul lansării candidaturii mele, şi constat cu amărăciune că partenerii concetăţenilor mei nici nu vor să se gândească să îi întrebe pe oameni ce vor. E un exerciţiu simplu al democraţiei pentru care am luptat cu toţii în ultimii 20 de ani. Sunt pregătit să intru în competiţie cu oricine în prealegeri şi fie ca cel mai bun să câştige”, afirmă prof. dr. Benedek Imre.

Cristina Vancea

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.