Alter-Native 20, cu filme de excepție

afis despre oameni si melciMai sunt doar câteva zile până la demararea celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native (7-11 noiembrie). Și în acest an organizatorii au anunțat pe lângă scurtmetrajele selectate pentru concurs, numeroase lungmetraje. Dintre cele 13 filme selectate, multe au obţinut premii importante la festivaluri de renume. Astfel, publicul va avea ocazia de a viziona, printre altele, o animaţie semnată de Anca Damian, intitulată Crulic – drumul spre dincolo. Filmul spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în capitala Poloniei, şi abandonat de toată lumea până la moartea survenită în urma grevei foamei. Ministrul de Externe al României la vremea respectivă, Adrian Cioroianu, şi-a prezentat demisia, în timp ce, în Polonia, trei doctori sunt încă judecaţi pentru moartea lui Crulic. Filmul povesteşte drama cu un umor proaspăt care te face să râzi şi să plângi în acelaşi timp. Pelicula a câştigat marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Annecy, unul dintre cele mai importante festivaluri de animaţie din lume, dar a fost premiat şi la festivalurile din Locarno, Copenhaga, Varşovia sau Istanbul.

Un alt film artistic român de succes este cel al lui Tudor Giurgiu, intitulat Despre oameni și melci, o comedie savuroasă, dulce-amară despre drumurile întortocheate ale economiei româneşti. Filmul a obţinut premiul special al Juriului la Festivalul de Film de la Varşovia, desfăşurat în perioada 12-21 octombrie şi o invitaţie la Festivalul Internaţional de Film de la Edinburgh, cel mai vechi festival de film din lume.

Cei interesaţi vor avea ocazia, totodată, de a viziona primul lungmetraj a regizoarei din Tîrgu-Mureş, Kincses Réka, intitulat Patrie, sex şi alte neajunsuri. Coproducţia germano-maghiară tratează tema emigrării. Zsuzsi şi Sándor par să se fi integrat. Au o casă nouă, doi copii, traiul asigurat şi o maşină mare, că abia încape în garaj. Trăiesc la marginea unui oraş mare din Germania. Nu poartă niciun semn al trecutului lor est-european. Ei îi este dor de acasă; iar lui îi este dor de ea, nu i-ar lipsi nimic, dacă ea nu l-ar tot respinge. Copiii pleacă în vacanţă şi după mulţi ani rămân numai ei doi. Din fericire, sosesc nişte oaspeţi neaşteptaţi…

Cristina Vancea

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.