„Amenințat”, Imre intră-n cursa electorală

Dacă până acum eram obișnuiți (la alegerile pentru Primărie) cu un singur candidat dat de UDMR sau măcar o alianță cu susținerea unui candidat comun de partidele maghiare, iată că îndârjirea PCM (Partidul Civic Maghiar) merge aproape până în pânzele albe. Astfel, așa cum anunțam în urmă cu câteva luni, pentru prima dată maghiarii din Tîrgu-Mureș vor avea doi candidați pentru funcția de primar al municipiului. Unul dintre ei este senatorul Frunda György care l-a înlocuit, în urmă cu puțin timp, pe consilierul în Ministerul Sănătăţii Vass Levente, iar celălalt este crâncenul șef al Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş, dr. Imre Benedek, care nu renunță la candidatura sa la primărie, cu toate că este conștient că fără susținerea UDMR nu prea are nicio șansă. Benedek Imre a spus că a luat decizia de a candida la funcţia de primar după eşecul negocierilor purtate cu formaţiunile maghiare, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), arătând că prin refuzul organizării de alegeri interne în rândul acestei comunităţi, Béla Markó şi László Tőkés ar fi dezbinat voturile maghiarilor.

„Din păcate, sunt condamnat să continui cursa şi să candidez pentru Primărie şi pentru Consiliul Local. Motivez acest anunţ prin a spune că negocierile pe care le-am purtat cu toate partidele pentru a face ca comunitatea noastră să aibă un candidat pentru Primărie au eşuat. Până în 1 mai, ora 24.00 se poate depune candidatura, deci voi avea răbdare că poate week-end-ul va fi un sfetnic bun (…) Deşi dl. Frunda, candidatul UDMR ar fi dorit să se înţeleagă, dl. Béla Markó – preşedintele faptic al Uniunii – nu doreşte. Dl. László Tőkés a transmis PCM, care mă susţine, că persoana mea va fi un eşec, pentru că mă voi retrage. Deci cei doi lideri marcanţi ai maghiarimii mă condamnă să continui, să îl ajut pe dl. Florea (Dorin Florea, actualul primar). Cei doi domni au dezbinat această comunitate”, a afirmat Benedek.

Acesta a mai arătat că deja în interiorul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România se discută că organizaţia nu mai este „Democrată”, aşa cum figurează, ci „Dictatură”, din cauza atitudinii unor lideri. „Trebuie să mă transform în portavoce împotriva acestor lideri şi îi asigur pe membrii Uniunii că sunt alături de ei, că gândesc la fel şi doresc să continui ideea de democraţie şi să mă sacrific pentru ea”, a afirmat Benedek, care a precizat că peste 5.000 de persoane au semnat pentru a-l determina să candideze la Primăria Tîrgu-Mureş. Acesta a arătat că aşa cum se întâmplă pe scena politică românească, şi din interiorul scenei politice maghiare se proferează ameninţări şi că el a primit astfel de ameninţări, dar nu a intrat în detalii.

Cristina Vancea

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.