Amenzi de 340.000 lei pentru munca la negru

itmInspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Mureş a anunţat, joi, că pe parcursul lunii aprilie a aplicat amenzi în valoare totală de 423.300 lei, din care peste 340.000 de lei pentru muncă nedeclarată, fiind identificate 44 de persoane care lucrau fără forme legale.

Potrivit ITM Mureş, pe parcursul lunii trecute inspectorii au efectutat 242 de acţiuni de control la nivelul angajatorilor de pe raza judeţului, având ca obiectiv principal, depistarea angajatorilor care folosesc muncă nedeclarată precum şi a celor care nu respectă legislaţia în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

‘Serviciul Control Relaţii de Muncă a efectuat 149 controale având ca scop depistarea muncii nedeclarate, care au avut ca rezultat identificarea a 44 de persoane ce lucrau fără forme legale. În urma controalelor, inspectorii ITM Mureş au sancţionat, în total, 69 de angajatori, dintre care 22 angajatori pentru muncă nedeclarată. Totodată, în perioada de referinţă a fost întocmită o sesizare către Parchetul Târgu Mureş, de constatare a infracţiunii pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără contract individual de muncă’, precizează un comunicat de presă al ITM Mureş.

De asemenea, inspectorii ITM au dispus 533 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

În această perioadă au fost înregistrate 672 de contracte noi de muncă şi au încetat în schimb alte 193 de contracte de muncă, au fost achiziţionate 5 registre de evidenţă a zilierilor şi au avut loc două concedieri colective în domeniile servicii de curierat şi confecţii.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în acelaşi interval, inspectorii ITM Mureş au efectuat 93 de controale, în urma cărora au fost constatate 48 deficienţe, dispunând tot atâtea măsuri pentru remedierea acestora.

Echipele de control au sancţionat 45 de angajatori şi au aplicat 48 de sancţiuni contravenţionale, din care 45 avertismente şi 3 amenzi, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la 22.000 lei.

În această perioadă au avut loc şi 10 accidente de muncă, toate soldate cu incapacitate temporară de muncă.
AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.