Amenzi de 36.000 lei după marșul de lunea trecută

mars secui mitingInspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Mureş a anunţat, marţi, că a aplicat amenzi în valoare totală de peste 36.000 pentru persoanele care s-au îmbrâncit cu jandarmii şi au încercat să blocheze traficul rutier, în timpul marşului neautorizat de după comemorarea secuilor martiri, de lunea trecută, de la Târgu Mureş.

Pe lângă cele 11 amenzi contravenţionale aplicate, IJJ Mureş a sesizat Parchetul de pe Lângă Judecătoria Târgu Mureş în trei cazuri de natură penală. ‘În urma verificărilor efectuate, IJJ Mureş a identificat persoanele care au avut un comportament ilicit la marşul neautorizat din data de 10 martie 2014 şi a luat următoarele măsuri. Au fost aplicate un număr de 11 sancţiuni contravenţionale conform Legii 60/1991 republicată privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice (conform art. 26, lit. a, c şi e). A fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş existând suspiciuni de săvârşire a unui număr de trei fapte de natură penală’, se arată într-un comunicat de presă al IJJ Mureş.

Potrivit Codului Penal, cele trei sesizări penale au ca obiect încălcarea art. 257, alin. 4, pentru violenţe comise asupra jandarmilor aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, care se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani, a art. 372, alin. 1 şi 2 care prevede fapta de a purta fără drept, la adunări publice, arme albe – în cazul de faţă o sabie – faptă ce se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, şi pentru încălcarea art. 346, alin. 1 pentru deţinerea ori folosirea materiilor explozive – în cazul de faţă folosirea de petarde sau pocnitori – care se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Organizatorul principal al manifestării, Asociaţia Siculitas, prin Izsak Balazs, a primit o amendă de 12.000 lei, toţi ceilalţi cetăţeni amendaţi fiind din judeţele Harghita şi Covasna.

Cei peste 4.000 de participanţi la comemorarea secuilor martiri de la Târgu Mureş, din data de 10 martie, au adoptat prin urale, un manifest prin care se solicita autonomia Ţinutului Secuiesc şi au decis, la îndemnul organizatorului principal, Izsak Balazs, să se deplaseze pe trotuare către Prefectura Mureş, pentru a o depune.

Pe parcursul deplasării către centrul oraşului, într-un marş neautorizat, unii participanţi – identificaţi ca aparţinând Organizaţiei 64 de Comitate – s-au îmbrâncit cu jandarmii, au aruncat cu petarde, au cerut anularea Tratatului de la Trianon şi au scandat lozinci cu caracter xenofob.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.