Angajatorii nu vor elevi și studenți la muncă

ELEVI PRACTICA SCOALA PROFESIONALA (3)Elevii şi studenţii mureşeni se pot angaja pe perioada vacanţelor. Pentru a încuraja firmele să angajeze elevi sau studenţi, statul roman le oferă angajatorilor stimulente financiare. Totuşi, în general, angajatorii nu se înghesuie să angajeze tinerii fiindcă lipsa de experienţă şi de competenţe a acestora este considerată adeseori un dezavantaj care nu poate fi compensate prin stimulentul financiar oferit de stat.
Angajatorii, încă aşteptaţi
Angajatorii sunt aşteptaţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mureş, pentru a depune cererile de obţinere a stimulentului financiar pentru angajarea studenţilor şi elevilor. Deşi încă nu a depus cererea niciun angajator, din experienţa anilor trecuţi, aceştia vor veni: „S-au interesat angajatorii, dar încă nu au depus convenţia pentru că nu a început încă vacanţa. Din experienţa anului trecut elevii şi studenţii au fost angajaţi în domeniul turismului, în industria textilă, la ateliere de reparaţii auto, în comerţ, în construcţii. Au fost angajate 56 de persoane, din care 43 de elevi şi 13 studenţi. În anul 2013 au beneficiat de subvenţii pentru elevi şi studenţi un număr de 13 angajatori: 1 din Sovata, 1 din Luduş, 2 din Sighişoara, restul din Tîrgu-Mureş”, ne-a informat Reghina Fărcaş, directorul AJOFM Mureş.
Totuşi, considerăm că numărul de 56 de elevi şi studenţi angajaţi anul trecut este destul de redus în condiţiile în care, în judeţul Mureş, conform datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Mureş, există un număr de aproximativ 10.000 de studenţi şi aproximativ 23.000 de elevi în învăţământul liceal, profesional sau postliceal.
Situaţii asemănătoare…
…întâlnim şi în alte judeţe învecinate. De exemplu, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita a alocat, în acest an, fonduri mai mari pentru subvenţionarea locurilor de muncă destinate elevilor şi studenţilor care doresc să lucreze în perioada vacanţei, existând deja interes din interes din partea mai multor firme din judeţ.
Directorul AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, a declarat că s-au alocat 80.000 de lei pentru subvenţionarea locurilor de muncă pe care se încadrează elevi sau studenţi, cu 60 la sută mai mult decât în 2013. Administratorii mai multor firme s-au interesat telefonic despre această facilitate, în condiţiile în care vacanţa elevilor şi studenţilor începe peste câteva zile.
Totodată, nici în judeţul Covasna firmele nu a depus, până în prezent, o ofertă de locuri de muncă pentru elevi şi studenţi în perioada vacanţei de vară. Directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că va populariza facilităţile oferite de stat pentru stimularea angajării tinerilor pe timpul verii şi şi-a exprimat speranţa că firmele vor fructifica această oportunitate. Potrivit acestuia,din bugetul asigurărilor de şomaj s-ar putea subvenţiona vara aceasta cel puţin 300 de locuri de muncă pentru tinerii din judeţul Covasna.
Condiţii
Condiţiile pentru ca firmele să obţină stimulentul financiar de 250 de lei dacă angajează studenţi sau elevi, ne-au fost prezentate tot de Reghina Fărcaş: ,,Pot beneficia de un stimulent financiar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare (500 lei) angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor. Perioada maximă de acordare a stimulentului financiar este de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic. Pentru acordarea stimulentului financiar angajatorul trebuie să încheie cu Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în termen de 30 de zile de la data încadrării elevilor şi studenţilor aflaţi în perioada vacanţelor, o convenţie. Pentru încheierea convenţiei, angajatorii vor depune o cerere însoţită de următoarele documente: tabel nominal cuprinzând elevii şi studenţii încadraţi în muncă pe perioada vacanţelor, adeverinţă eliberată de instituţia de învăţământ prin care se atestă că persoana are statut de elev sau student; actul de identitate al elevului sau studentului, în copie; copia contractului de muncă după Revisal şi declaraţie pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte că angajatorul nu se regăseşte în următoarele situaţii: nu a încadrat în muncă elevi şi studenţi anterior datei de începere a vacanţei stabilite potrivit legii; angajatorul nu mai are dreptul să beneficieze de stimulent dacă în cursul acelui an a angajat deja elevi şi studenţi pe o perioadă de 60 de zile”.

Titi DÃLÃLÃU

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.