APIA anunță TERMENUL LA CARE FERMIERII vor avea SUBVENȚIA ÎN CONT!

Plăți masive afectuate pentru fermieri! Agenția de plăți este pregătită să înceapă și plățile regulare (finale) pentru producătorii agricoli care au depus cereri în Campania 2017. Anunțul a fost făcut de directorul general al APIA, Adrian Pintea.

”Conform regulamentului european, cum spuneam, din 16 octombrie vom începe plata în avans, care se va desfășura în perioada 16 octombrie-30 noiembrie, iar începând cu 1 decembrie se începe plata finală pentru cererile aferente anului 2017. Conform regulamentului european și a legislației naționale, plata finală începe la 1 decembrie 2017 și trebuie finalizat pe data de 30 iunie 2018. Dacă în 2017 am reușit să facem plăți masive, finalizate pe 30 martie, ne propunem ca și anul acesta odată cu 1 decembrie să începem plățile masive și să reușim să virăm câți mai mulți bani în conturile fermierilor. De ce? O dată și pentru fermieri, pentru că primesc bani și e un lucru îmbucurător, dar și pentru că atunci nu există nici tensiuni și noi ne putem face treaba în liniște. De asemenea, dorim ca plata să nu se suprapună cu campania de primire a cererilor 2018, să nu se suprapună cele două activități, de autorizare plată și de primire a cererilor, pentru că aceiași oameni fac și un lucru și celălalt”, a anunțat șeful de la APIA Central.

Fermierii vor primi avans de 70% pentru schemele directe și 85% pentru măsurile compensatorii

Agenția de plăți a reușit să obțină pentru fermieri în acest an un procent maxim pentru plata avansului. Astfel, fermierii vor primi 70 la sută din bani pentru schemele directe pe suprafață și 85 la sută pentru banii care se acordă pentru măsurile compensatorii.

”Dacă în anul 2016 avansul a plecat cu  69% din bugetul  Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA) și 84% din  Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru anul 2017 Comisia Europeană a decis că statele vor merge cu 50% FEGA, 50% FEADR. Dar printr-un efort susținut și nu a fost foarte ușor, prin Ministerul Agriculturii și cu domnul ministru Petre Daea depunând un efort considerabil, s-a reușit ca și România printre alte țări, să primească decizia Comisiei Europene prin care să ni se aprobe și nouă să dăm pentru anul 2017 un avans de 70% din FEGA și 85% din FEADR, deci acestea vor fi procentele care vor fi abordate în anul 2017”, a mai declarat Adrian Pintea.

Sursa: www.agrointel.ro.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.