Arhiepiscopul Buendia:Există voinţă pentru rezolvarea situaţiei Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş

Nunţiul Apostolic al Sfântului Scaun în România, arhiepiscopul Miguel Maury Buendia, a declarat miercuri, după o întrevedere de circa două ore cu autorităţile locale, reprezentaţi ai Bisericii Romano-Catolice şi politicieni, că a constatat că există voinţă pentru rezolvarea situaţiei Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş şi că trebuie să existe şi soluţii.

„Pentru mine, este un rezultat extrem de pozitiv fiindcă că s-a reuşit să se restabilească încrederea între toate părţile. Problemele tehnice le va explica domnul prefect, care a ajutat mult la deblocarea situaţiei (…) Mesajul meu este să stea liniştiţi pentru că am văzut că există voinţă pentru rezolvarea situaţiei şi că soluţiile trebuie să existe”, a declarat arhiepiscopul Miguel Maury Buendia.

Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, a arătat că, în prezenţa Nunţiului Apostolic al Sfântului Scaun în România, au avut loc discuţii între toţi factorii implicaţi în gestionarea subiectului Liceului Teologic Romano-Catolic şi că s-a căzut de acord ca elevii să rămână în acea locaţie până la găsirea unor soluţii pentru funcţionarea şcolii.

„Excelenţa sa a fost de acord cu o singură propunere – copiii să rămână în acea locaţie, să se găsească soluţii de către ISJ Mureş şi Consiliul Local Târgu Mureş de continuare în aceeaşi locaţie. Discuţiile trebuie să continue, să vedem sub ce formă, o arondare a claselor la alte şcoli sau o structură în cadrul altei instituţii de învăţământ cu personalitate juridică, dar discuţiile vor continua. Excelenţa sa a avut răbdare aproape două ore, a făcut apel la calm, înţelepciune şi raţiune, din partea tuturor părţilor implicate şi, în paralel, domnia sa a acceptat propunerea Instituţiei Prefectului – ca fiind singura viabilă şi legală – ca în Consiliul Local Târgu Mureş să se vină cu o Hotărâre de înfiinţare a acestei unităţi de învăţământ, pentru a se face restituţia in integrum, aşa cum spunea şi excelenţa sa”, a susţinut Lucian Goga.

Prefectul a spus că trebuie să se revină cu o hotărâre de Consiliu local care să respecte legea în totalitate, menţionând că „Excelenţa sa a fost de acord că nu se poate face rabat de la lege”, mai ales că ultimele trei hotărâri adoptate în acest sens au fost notificate de Prefectura Mureş.

Goga a dat asigurări că Instituţia Prefectului, prin Serviciul Juridic, va consilia Consiliul Local Târgu Mureş pentru ca hotărârea de înfiinţare a Liceului Teologic Romano-Catolic să obţină şi viza de legalitate.

„Noi vorbim despre înfiinţarea, odată pentru totdeauna, în condiţii legale, a Liceului Teologic Romano-Catolic, pentru că aici este controversa, dacă Liceul teologic romano-catolic există sau nu există din punct de vedere legal (…) Cu siguranţă, copiii vor fi înscrişi la o unitate de învăţământ pe care, în urma discuţiilor pe care CL, ISJ Mureş, Instituţia Prefectului, conducerea executivă a Primăriei va trebui să le purtăm în continuare şi să vedem unde vor fi înscrişi acei copii până la înfiinţarea, pe baze legale, a instituţiei de învăţământ”, a arătat Lucian Goga.

Problemele privind funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş au apărut în noiembrie 2016, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.