Arhitecta Casei Poporului, înmormântată la Sighișoara

anca petrescuAnca Petrescu, arhitecta Casei Poporului, născută în Sighișoara, a încetat din viaţă săptămâna trecută, la vârsta de 64 de ani. În urmă cu trei luni, ea suferise un grav accident rutier. A încetat din viaţă la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, după ce intrase în comă la sfârşitul lunii septembrie, în urma accidentului de maşină produs pe 5 august, pe drumul Timişoara – Lugoj, în apropierea localităţii Izvin, unde un autoturism Kia şi un Logan s-au ciocnit frontal.

Activitatea

Anca Petrescu s-a născut în 20 martie 1949, la Sighişoara. În 1973 a absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu”, iar şapte ani mai târziu a fost desemnată să proiecteze Casa Poporului, în prezent Palatul Parlamentului. Anca Petrescu avea 28 de ani când s-a început construcția Casei Poporului, cea mai mare clădire civilă din lume. A condus, de asemenea, numeroase proiecte în timpul erei comuniste. În legislatura 2004 – 2008 a fost deputat din partea PRM.

Ultima dată în Casa Poporului

Coşciugul cu trupul neînsufleţit al Ancăi Petrescu a fost depus, la sfârșitul săptămânii trecute, timp de câteva ore, în holul Senatului. Acest privilegiu a fost acordat familiei, atât datorită fostei calităţii de parlamentar, cât şi faptului că Petrescu a fost arhitectul ce a proiectat clădirea Palatului Parlamentului.

La căpătâiul său au venit membri ai familiei şi prieteni, precum şi o delegaţie a PRM. Conducerile Camerei Deputaţilor şi Senatului au trimis coroane de flori şi a fost oficiată şi o slujbă religioasă, înainte ca trupul să-i fie dus la Sighişoara pentru înmormântare, acest oraş fiind locul său de naştere.

Moartea arhitectei a stârnit numeroase controverse. Institutul de Medicină Legală a ridicat trupul Ancăi Petrescu pentru a stabili cauza decesului, după ce au existat mai multe suspiciuni potrivit cărora ea ar fi murit din cauza unui virus foarte periculos luat din spital.

Vasile Dancea

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.