Asociația Rákóczi îndeamnă părinții din diasporă să aleagă școala maghiară

Asociația Rákóczi continuă să încurajeze părinții ca în locul școlilor cu predare în limba română, sârbă, slovacă sau ucraineană să își înscrie copiii aflați acum la vârsta grădiniței, la școlile maghiare, a declarat președintele asociației miercuri, în cadrul unei emisiuni de la televiziunea maghiară M1.

József Halzl a spus: scrisoarea privind acest subiect va fi inclusă într-un pachet-cadou în care se vor mai regăsi rechizite școlare, un CD cu povești și broșura Institutului Balassi, acestea urmând să fie înmânate familiilor maghiare de peste hotare care au copii de grădiniță.

Liderul ONG-ului a făcut aceste declarații după ce în cadrul programului de înscrieri al Asociației Rákóczi încă șase mii de copii de grădiniță au primit broșura Balassi, o publicație care prezintă obiceiurile populare maghiare și istoria maghiarilor, respectiv, îi sprijină în învățarea prin joacă a gramaticii limbii maghiare.

Secretarul general Csongor Csáky a reamintit că în Slovacia programul de înscrieri al asociației are un trecut de un deceniu și jumătate. Eficienţa acestuia este confirmată de faptul că în timp ce în urmă cu zece ani 20 la sută dintre părinții maghiari din această regiune au ales școala cu limba de predare slovacă, astăzi acest procent a scăzut la 13-15 la sută.

Activitatea asociației a fost extinsă și în alte regiuni ale Bazinului Carpatic cu o populație maghiară semnificativă, cu un accent deosebit pe Ucraina Subcarpatică și pe comunitățile maghiare răsfirate – a spus secretarul general.

Sursa: MTI

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.