Controalele la cauciucurile de iarnă continuă!

deszapezire localitati (2)Ieri, pentru prevenirea evenimentelor rutiere generate de condiţiile meteorologice specifice sezonului rece, peste 900 poliţişti (dintre care 389 poliţişti de la rutieră, 356 poliţişti de ordine publică şi 159 poliţişti din cadrul altor structuri) au acţionat în filtre constituite în scopul verificării în trafic a autovehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte dispozitive antiderapante omologate.

Poliţiştii au aplicat 803 sancţiuni contravenţionale, dintre care una unui conducător auto care acirculat pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără a-şi echipa automobilul cu anvelope de iarnă, 801 pentru alte abateri la normele rutiere, şi o sancţiune unui administrator de drum.

În perioada 5 decembrie 2012 – 17 ianuarie a.c., în filtrele rutiere, au fost aplicate 18.818 sancţiuni contravenţionale, din care 18.771 conducătorilor auto (454 pentru lipsa anvelopelor de iarnă, 284 pentru lipsa dispozitivelor omologate şi 18.033 pentru alte abateri), iar în 47 de cazuri li s-au aplicat sancţiuni contravenţionale administratorilor drumurilor.

Poliţiştii rutieri, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, continuă activităţile preventive pentru combaterea evenimentelor rutiere grave. Având în vedere avertizările meteorologice privind codul galben de ninsori în cea mai mare parte a ţării şi în special în Moldova şi zona montană, Poliţia Română recomandă:

  • Nu plecați în călătorie înainte de a vă interesa de condițiie de trafic și despre starea drumurilor pe tronsoanele de drum pe care urmează să le parcurgeți!
  • Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
  • Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos! Nu efectuaţi depăşiri riscante!
  • Dacă este necesar să conduceţi pe vreme de iarnă, plănuiţi deplasarea din timp. Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare. Pentru a evita riscul înzăpezirii pe câmp, nu continuați deplasarea și alegeți să vă retrageți în localități, acolo unde puteți găsi adăpost!
  • Verificaţi instalaţia de iluminare-semnalizare, nivelul uleiului, antigelului, lichidului de parbriz, precum şi instalaţia de climatizare. Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare.
  • Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
  • Abordaţi curbele uşor, păstrând o viteză redusă şi uniform!
  • Păstraţi o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul care circulă în faţă!
  • În situaţia în care rămâneţi în pană pe un sector de drum înzăpezit, scoateţi autovehicululul cât mai în afara părţii carosabile pentru a nu bloca intervenţia utilajelor de deszăpezire şi aprindeţi lămpile de poziţie şi de avarie.

Sursa: Poliția Română

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.