Avariile la electricitate, remediate și nu prea

OLYMPUS DIGITAL CAMERAConform cercetărilor făcute de istoricul Mircea Gheborean, autoritățile din Luduș s-au gândit la electrificarea localității încă din anul 1929. Ca și acum, și atunci era nevoie de multe aprobări și de o sumă considerabilă de bani, aproape un milion de lei. Între timp, trei primari au avut meritul de a aduce electricitatea în sat: Vasile Morar, Lăurean Șușman și Nicolae Borgovan, acesta din urmă aprinzând primul bec la inaugurare în anul 1933…
Totuși, chiar și în 2014, ludușenii au de furcă cu numeroasele avarii la sistemul electric.
Scurt istoric
Nu avem prea multe date despre felul în care au funcționat acele prime instalații, dar ne permitem să-i compătimim, într-un fel, pe utilizatorii de atunci. Rețeaua măsura 4.500 de metri, cu 131 de stâlpi, și erau folosite un număr de 500 de becuri de 40W. Totuși, era un pas mare făcut de la opaițe și lămpi cu petrol la becurile care risipeau mai ușor întunericul. După război, s-a făcut conectarea la Sistemul Energetic Național, dar au apărut și desele pauze în alimentarea cu energie electrică dictate de raționalizarea impusă de la nivel central.
După evenimentele din anul 1989 ne-am scăldat permanent în lumina miraculoasă a waților și chiar dacă această plăcere ne „curentează” la buzunar, o acceptăm.
Lucrări de revizie
Ceea ce i-a deranjat pe utilizatorii din oraș au fost întreruperile neanunțate în alimentarea cu energie electrică din ultimul timp. Nemulțumirile oamenilor le-am concentrat și le-am transmis celor care ne aduc lumina în case. Dintr-un comunicat semnat de dr. ing. Ovidiu Grigorescu și PR Laura Praja redăm câteva fragmente: „Sucursala de Distribuție a Energiei Electrice (SDEE) Mureș a demarat executarea unei serii de lucrări de prevenire și de limitare a extinderii avariilor în echipamentele electrotehnice (…). După finalizarea acestor lucrări, nu au mai fost înregistrate întreruperi în zonă. Ca măsură de prevenire, s-au demarat lucrări de revizie a tuturor posturilor de pe LEA 20 kv Oraș 3”. Răspunsul primit de la SDEE se încheie cu: „Ne cerem scuze consumatorilor pentru disconfortul creat de aceste evenimente (…)”.
Scuzele au fost primite cu bucuria că în ultimele zile totul a funcționat normal.
Sâmbătă după-amiază, după expedierea articolului la redacþie, s-a înnorat, a început ploaia şi s-a întrerupt curentul electric în cartierul Dacia. De ce?
Ioan A. BORGOVAN

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.