Azi e Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC)

Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral, marcată anual pe data de spitalul-judetean-din-targu-mures-va-avea-o-sectie-de-hematologie-oncologica-pediatrica, reprezintă un prilej pentru specialiştii Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş de a informa populaţia cu privire la riscurile de a suferi un accident vascular cerebral.

Specialiştii doresc să informeze populaţia judeţului Mureş asupra factorilor de risc care conduc la producerea unui accident vascular cerebral, cum ar fi: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul, colesterolul ridicat, consumul în exces de alcool, dar şi despre importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos, care poate preveni producerea unui AVC. Aceştia estimează că aproximativ 50% dintre accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite prin cunoaşterea şi gestionarea factorilor de risc, respectarea indicaţiilor medicilor şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

Medicii atrag atenţia populaţiei asupra faptului ca este esenţial ca, la apariţia primelor simptome neurologice, să solicite imediat o ambulanţă şi să se prezinte într-un serviciu de urgenţă. De asemenea, este foarte important ca pacienţii să-şi noteze cu foarte mare precizie ora la care au apărut primele semne şi simptome neurologice. Zilnic, numeroase şanse de recuperare se pierd pentru că pacienţii nu ajung la spital în intervalul util, în primele 3 ore de la apariţia bruscă a simptomelor neurologice.
Iată semnele şi simptomele neurologice care pot apărea brusc şi care ar trebui să îi aducă pe pacienţi la medic:
• tulburări motorii şi sensitive, de obicei sub forma unei hemiplegii sau hemipareze (paralizie a unei jumătăţi a corpului);
• tulburări de vorbire – de exprimare sau de întelegere a vorbirii;
• tulburări de deglutiţie (inghiţire), schimbarea bruscă a vocii, de asemenea brusc instalate;
• tulburări de echilibru sau in coordonarea miscarilor;
• diplopie (vedere dubla) instalata brusc;
• turburări de vedere cu pierderea bruscă a vederii la un ochi;
asimetria bruscă a feţei.

Trebuie spus că, astăzi, cei mai mulţi pacienţi cu accident vascular cerebral (AVC) supravieţuiesc, dar această patologie este prima cauză medicală de handicap motor sau cognitiv.

La nivel mondial, accidental vascular cerebral afectează peste 15 de milioane de oameni în fiecare an, din care aproximativ şase milioane mor, iar alte cinci milioane rămân cu un handicap permanent. Una din şase persoane suferă un accident vascular cerebral în timpul vieţii şi la fiecare şase secunde se pierde o viaţă din această cauză. Vârsta persoanelor predispuse de a fi victime ale unui accident vascular cerebral a scăzut în ultimii ani de la 65 de ani la 55 de ani şi, totodată, a crescut numărul persoanelor tinere care se confruntă cu accidente vasculare cerebrale. AVC reprezintă a cincea cauză de deces la persoanele cu vârsta cuprinsă între 15-59 de ani.

Accidentul vascular cerebral ischemic reprezintă aproximativ 75% din toate atacurile cerebrale şi este cauzat, de obicei, de ocluzia (astuparea) unui vas de sânge, cu oprirea consecutivă a debitului sangvin şi, în consecinţă, a aportului de oxigen şi glucoză în teritoriul cerebral irigat de vasul respectiv, ducând, în final, la pierderea definitivă a ţesutului cerebral şi sechele pe viaţă.

Cele mai recente studii arată în ultimii 20 de ani numărul cazurilor de AVC a crescut cu 25%. Anual, în Clinica de Neurologie I a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş sunt internate peste 2000 de accidente vasculare atât ischemice, cât şi hemoragice.

Clinica de Neurologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures este o Clinică de elită în investigaţiile paraclinice şi tratamentul AVC şi unul dintre cele cinci centre naţionale în care se face tromboliză intravenoasa în perioada acută a accidentului vascular cerebral ischemic. Dacă pacientul îndeplineşte anumite criterii, in clinică se practică această terapie, care este de top în accidentul vascular cerebral ischemic.
Biroul de presa

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.