Bal săsesc, bunătăți culinare sau Sărbătoarea orgii sunt câteva dintre deliciile Săptămânii Haferland, din august

În perioada 9-14 august se va desfășura în satele săsești cuprinse între Sighișoara și Rupea (Țara Ovăzului” sau Haferland),  Săptămâna Haferland.

Festivalul „Săptămâna Haferland” își propune să atragă deopotrivă sașii întorși acasă și turiștii care vor să descopere o zonă de poveste, acesta fiind cel mai mare eveniment dedicat promovării culturii săsești din Transilvania.

Primele trei ediții ale festivalului Săptămâna Haferland au strâns peste 4000 participanți și s-au bucurat de prezența a zeci de personalități ale vieții culturale și sociale din România și din Germania. Mai mult, de la an la an, numărul activităților cuprinse în programul festivalului a crescut, iar acestea au devenit din ce în ce mai diversificate: de la slujbe în bisericile fortificate, la proiecții de filme și până la baluri tradiționale săsești și expoziții de fotografie. Cea de-a patra ediție a Săptămânii Haferland a avut loc în perioada 10 – 15 august 2016 și a inclus localitățile Fișer, Rupea, Viscri, Saschiz, Roadeș, Criț, Cloașterf și Meșendorf.

Din program…

În cadrul Săptămânii Haferland în Roadeş 2017 se va desfășura „Sărbătoarea satului!” în 9 august, în Homorod manifestarea „Bun venit satului Homorod în marea familie Haferland!”; în 10 august, în aceeași zi la Viscri va fi „Sărbătoarea Orgii!”, 11 august la Buneşti „Tinerii saşi vă invită să îi insoţiţi la o altfel de lecţie de istorie!” și tot in 11 august la Saschiz suntem invitati „Să descoperim cetatea ţărănească!” iar la Criț sa participam la „Balul săsesc!”

În 12 august, ora 11:00 la Meşendorf se va vorbi despre „Despre mituri culinare şi nu numai …!” și vor fi degustate delicii culinare.

În 12 august, la Rupea se va vorbi despre „Lunga istorie a saşilor în Rupea!” , in 13 august, la Criţ se vor depana ”Amintiri despre viitorul satelor săseşti!” iar in 14 august, la Cloașterf vor fi prezentate ”Comori ascunse în Haferland!”

Scurt istoric

În vara anului 2012, Michael Schmidt, președintele Automobile Bavaria și al Fundației Michael Schmidt, și Peter Maffay, fondatorul Fundației Tabaluga, au inițiat proiectul “Săptămâna Haferland″, un festival menit să promoveze cultura și tradițiile săsești. Intenția lor este însă de a promova atât cultura săsească, cât și turismul în zona cuprinsă între Rupea și Sighișoara, denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland.

Dacă la prima ediție, festivalul a reunit câteva sute de participanți, majoritatea sași întorși pe meleagurile natale pe perioada verii, în următorul an numărul turiștilor a ajuns la aproximativ 1000, iar în ediția din 2015, la peste 1500, mulți dintre aceștia nefiind originari din zonă, dar atrași însă de frumusețea peisajelor și de poveștile legate de tradițiile și obiceiurile acestor locuri.

Cristina Vancea 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.