Bătălia Brașov-Sibiu-Tîrgu – Mureș în ochii primarului

floreaPrimarul din Târgu Mureş, dr. Dorin Florea, prim-vicepreşedintele PDL, a declarat marţi că ministrul Liviu Dragnea a făcut ‘o mare greşeală’ atunci când s-a referit doar la municipiile Braşov şi Sibiu ca fiind în competiţie pentru desemnarea capitalei Regiunii Centru.

‘Domnul Dragnea a făcut o mare greşeală spunând Braşov sau Sibiu. Nu are nicio calitate în plus Sibiul faţă de Târgu Mureş. Domnul Dragnea trebuia să spună un singur lucru: nu bătălia politicienilor este importantă aici, nu, ci studiile care trebuie să decidă. Târgu Mureşul are această obligaţie de a se bate pentru că îi reprezintă şi pe cetăţenii maghiari şi corect este să te lupţi şi pentru cetăţenii maghiari dacă spui că eşti un stat care vrei să rezolvi de o manieră inteligentă, superioară, problema minorităţilor – şi iată cum se poate gândi acest lucru. Eu în acest sens spun: bogăţia culturală a Târgu Mureşului este la fel de importantă ca şi bogăţia Sibiului. Târgu Mureşul este mai mare ca Sibiul, este mai dens, cu populaţie mai multă şi cu resurse mai multe’, a arătat Dorin Florea.

Edilul din Târgu Mureş consideră că problema capitalei la Sibiu se pune ‘artificial’, ‘pentru că domnul Iohannis a devenit prim-vicepreşedinte la PNL’, în timp ce, într-adevăr, Braşovul are majoritatea atuurilor pentru a fi capitală, însă nu şi pe cel al accesibilităţii.

‘Braşovul da, este adevărat, întotdeauna am recunoscut că Braşovul are o calitate bună de a fi centru. Dar fiind marginală, neavând atât de multe legături strânse cu zona noastră, iată, sunt lucruri pe care trebuie să le discutăm cu Braşovul. Mie mi se pare mult mai corect a se pune problema între Braşov şi Târgu Mureş, să existe discuţia reală, nu între Braşov şi Sibiu. Să mă ierte Dumnezeu, dar Sibiul capitală… nu confundaţi capitala culturală europeană, fraţilor, nu confundaţi acest cadou care i s-a făcut la un moment dat – şi foarte bine, mă bucur că a fost făcut şi s-a desfăşurat într-un mod plăcut – dar putea fi Târgu Mureşul capitală europeană, dacă domnul Caramitru ar fi candidat la Târgu Mureş’, a accentuat Dorin Florea.

Florea a arătat că regionalizarea este necesară în România, că ‘descentralizarea este mai necesară ca oricând’ întrucât trebuie aduse deciziile şi fondurile mai aproape de cetăţean.

Pe acest considerent, Dorin Florea a arătat că va îndemna populaţia să se prezinte la urne atunci când va fi organizat referendumul pentru adoptarea modificărilor Constituţiei.

‘Deci este necesară (regionalizarea – n.r.). Sub acest aspect, voi ruga populaţia să voteze Constituţia, în acest sens, ce să prevadă (regiunile – n.r.). Dar cum se va face regionalizarea? Se va face prin hotărâre de Guvern, se va face printr-o lege în Parlament (…) Ceea ce vrea să facă domnul Dragnea – n-o va face din cauza obstrucţiei politicului, pentru că în momentul în care îi va chema pe toţi primarii şi vor striga 2.000 de primari de acolo ‘Jos mâna de pe autorităţi locale’, să vedeţi cum politicienii fug, deja sunt în Bulgaria. Aceasta este problema pe care trebuie s-o spună domnul Dragnea – şi îl rog s-o spună, pentru că este un om de administraţie, ştie ce este de făcut, dar trebuie să şi-o asume. Sunt 70% în Parlament. Cum începem? Impunem de sus în jos sau pornim de jos în sus? Trebuie definite. Eu le-am definit – centru urban regional’, a arătat Florea.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.