Biblionet vine şi la Reghin

Biblionet vine şi la ReghinAnul 2012 a venit cu vești bune pentru Biblioteca municipală ,,Petru Maior” din Reghin. Programul Biblionet va include și filialele din cartierele Apalina și Iernuțeni. Astfel, în această săptămână, angajata instituției care asigură deservirea cititorilor la cele două filiale va participa, alături de alte nouă bibliotecare din județ, la cursurile special organizate în acest sens la Tîrgu-Mureș.

De ziua Unirii vin calculatoarele

Filialele din Apalina și Iernuțeni ale Bibliotecii Municipale Petru Maior din Reghin vor fi dotate cu câte două calculatoare ce urmează a fi conectate la internet. Primele două calculatoare vor sosi în 24 ianuarie și vor ajunge la Biblioteca din cartierul iernuțeni , unde la această oră fondul de carte include 6500 de volume.

Programul Biblionet dezvoltat de Fundația Bill & Melinda Gates asigură o finanțare de 26,9 milioane de dolari, menită să crească capacitatea bibliotecilor publice de a răspunde nevoilor cetățenilor. Este vorba despre un program de cinci ani, demarat în 2009, care le va facilita românilor accesul gratuit la informație, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne în România. Prin cursurile de formare și tehnologia furnizată, Biblionet va ajuta bibliotecile să asigure servicii în comunitățile locale sub forma unui parteneriat între IREX (firma care implementează proiectul), Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România , autoritățile locale și naționale și bibliotecile din țară.

Mai mulți cititori

Astfel, implementarea programului are drept rezultat înființarea unei rețele de biblioteci cu calculatoare cu acces public (acele biblioteci care își stabilesc ca prioritate accesul public la informație și demonstrează disponibilitatea de a-și asuma o parte din costurile implicate în amenajarea unor noi centre cu calculatoare publice și internet), furnizarea de servicii de formare pentru bibliotecari și un parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice, pentru a constitui structuri administrative durabile care să poată răspunde nevoilor în continuă schimbare ale bibliotecilor moderne și să ofere în viitor servicii relevante bibliotecarilor.

Toate acestea sunt menite să ducă la promovarea valorilor bibliotecilor pentru comunități, lucru care la Reghin începe să fie vizibil. Astfel, în ultimii doi ani, din momentul instalării primelor 6 calculatoare, frecventarea instituției de către publicul cititor a crescut simțitor. De exemplu, doar în luna decembrie, numărul celor care au trecut pragul bibliotecii a crescut cu aproximativ 30%.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.