Bicicliștii, în afara legii?

 

Sunt un susținător al mersului pe bicicletă. Sunt un susținător al realizării de piste de biciclete și al unor sisteme de închiriat biciclete pentru ca oricine și oricând să poate utiliza acest mijloc de transport. Dar, consider că, deși momentan nu sunt condiții decente pentru a circula cu bicicleta în orașele mureșene, în același timp și o mare parte dintre bicicliști uită să se comporte civilizat și să respecte regulile de circulație.

De exemplu, nu-mi amintesc când am văzut ultima dată un biciclist care să oprească la trecerea de pietoni, când sunt angajați pietoni în traversare. De obicei, îi văd pe bicicliști ocolindu-i pe pietoni, făcând slalom printre ei sau, chiar mai rău, tăindu-le cale pe trecerea de pieton, iar aceștia din urmă trebuind ei să se ferească pentru a nu fi accidentați.

Mai mult, deseori văd bicicliști care nici măcar nu opresc la culoarea roșie a semaforului, dacă pot să evite acest lucru, adică dacă nu cumva sunt într-o intersecție mare, unde pur și simplu trebuie să se oprească deoarece prea multe mașini le taie calea. În rest, la semafoare cum este de exemplu cel din dreptul Pieței „Cuza Vodă” din Tîrgu Mureș, bicicliștii trec pe culoarea roșie ca și când semaforul ar fi invizibil. La fel se întâmplă la semaforul de la intrarea în centru, când se intră de pe Bulevardul 1 Decembrie (în zona Finanțelor) și când biciclistul o ia spre dreapta, adică spre centru sau chiar înainte, spre Panov.

Desigur, dacă nici măcar regulile elementare de circulație nu se respectă, ce să mai vorbim de celelalte obligații ale bicicliștilor. Mulți nu au avertizor sonor la bicicletă, ochi de pisică la roată, far etc., aspecte solicitate de lege (cele două din urmă, odată cu căderea serii)…

Apoi, unii merg în paralel cu alți bicicliști, stând la taclale pe carosabil… Alții circulă pe trotuare (deși acest lucru este interzis), uitându-se urât la pietonii care nu se feresc din calea lor.

Iar tocmai săptămâna trecută, un biciclist pur și simplu se plimba liniștit pe contrasens prin centrul municipiului Tîrgu Mureș, prin fața Mureș Mall.

De ce fac asta? Probabil pentru că pot, sunt mici și „strecurabili” –  se strecoară pe unde apucă… Se pare că uită că nici ei nu sunt în afara legii!

Iar, din păcate… în ultimii 3-4 ani, fie din cauza șoferilor, fie din cauza bicicliștilor, fie din cauza lipsei de piste de biciclete, numărul anual de accidente grave în care au fost implicaţi biciclişti s-a dublat faţă de perioada anterioară.

Desigur, sunt de apreciat acei bicicliști care știu să circule pe drumurile publice, care știu să respecte regulile de circulație și care știu să-și ia și măsuri de protecție suplimentare, cum ar fi purtarea unei căști de protecție etc.

Ceilalți… ar trebui să mai citească regulile de circulație. Cum ar trebui să o facă și mulți dintre șoferi.

 

Titi Dălălău

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.