Borbely: „Kover provoacă tensiuni în România”

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, marţi, la Târgu Mureş, că relaţiile dintre România şi Ungaria sunt bune, însă dacă preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, va mai veni de câteva ori în România, situaţia se va tensiona. ‘Dacă mai vine domnul Kover de câteva ori în România atunci sigur vor fi tensiuni mai mari, pentru că el provoacă aceste tensiuni, printre altele. Relaţiile dintre cele două state sunt bune, ştiţi foarte bine că vineri se întâlnesc cei doi premieri (al României şi cel al Ungariei -n.r.) – şi nu e întâmplător – unde vor discuta toate problemele care ţin de relaţiile bilaterale. Evident, în campanie ştie toată lumea că se pun altfel problemele şi de aceea trebuie să fii înţelept şi să nu intervii în campania electorală. Noi putem să rezolvăm – noi maghiarii din România – problemele noastre, nu trebuie să vină nimeni să ne dea sfaturi’, a declarat Borbely.

În viziunea acestuia, preşedintele Parlamentului de la Budapesta ‘a făcut o mare greşeală’ prin implicarea sa în campania electorală şi a adus ‘prejudicii’ statului ungar, pe plan diplomatic. ‘După părerea mea, domnul Kover a făcut o mare greşeală, în primul rând pentru că s-a implicat în campania electorală. El nu poate spune că vine ca persoană particulară; el este preşedintele Parlamentului Ungariei şi chiar dacă vine ca persoană particulară, reprezintă de fapt Parlamentul Ungariei. Asta ştie foarte bine. Şi de fapt a adus prejudicii statului ungar, prin aceste declaraţii, pentru că din punct de vedere diplomatic, după aceea ministerele de externe trebuie să explice sau să discute şi să dea socoteală’, a accentuat Laszlo Borbely.

Vicepreşedintele politic al UDMR a arătat că înainte de începerea campaniei electorale, Guvernul şi Ministerul de Externe din Ungaria ar fi promis că nu se vor implica în campania electorală, însă poziţia acestui stat a fost contrazisă şi de ambasadorul Ungariei în România, şi de preşedintele Parlamentului ungar. ‘Temerile noastre care au fost exprimate înainte de campanie şi unde Guvernul şi Ministerul de Externe ungar au fost foarte corecţi şi au zis că nu se implică statul ungar, nu se implică oficialităţile ungare. Această poziţie a fost dezminţită, din păcate, şi de ambasadorul Ungariei la Bucureşti, când a venit tot aşa, ca persoană particulară, la Târgu Mureş, ca să se intereseze de campanie, ceea ce e total în afara uzanţelor diplomatice. Şi nu întâmplător nici nu au avut răspuns la solicitările noastre când am solicitat un punct de vedere oficial, nu au avut ce să spună. Şi această vizită de o săptămână a domnului Kover, care a însemnat, slavă Domnului, că maghiarii de aici, din România, sunt mai înţelepţi decât ar crede unii, au însemnat unele şedinţe de campanie cu 15-25 de oameni şi aceste declaraţii total deplasate’, a arătat Borbely.

Politicianul a mai spus că reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef trebuia făcută în condiţii civilizate, fără implicarea politicului şi fără a stârni reacţii din partea autorităţilor statului român. ‘Din păcate s-a politizat această reînhumare – noi am atras atenţia că nu poţi în campania electorală să o faci în aşa fel încât să nu trezească reacţii din partea oficialităţilor române. Se putea rezolva acest lucru, cum se poate rezolva orice fel de reînhumare, despre oricine ar fi vorba, în condiţii civilizate şi care să nu implice politicul, care nu are ce căuta la asemenea reînhumări’, a conchis Laszlo Borbely.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.