British Documentary, la ediția a treia, în luna martie

BD 2014În perioada 8-23 martie 2014, British Council în parteneriat cu Asociaţia K’ARTE, cu sprijinul Primăriei Tîrgu Mureş, organizează la Tîrgu Mureş cea de-a treia ediție a proiectului „British Documentary”. Proiecțiile celor 11 filme documentare, incluse în programul acestei ediţii, vor avea loc la Cinema Arta, în fiecare seară de sâmbătă şi duminică, între 8-23 februarie, de la orele 18.30 şi 20.00. Documentarele prezentate au fost incluse în selecţia Festivalului de Film Documentar Grierson din Marea Britanie. Ca și în edițiile precedente, temele abordate sunt foarte variate. Filmele sunt subtitrate în limba română. Intrarea este liberă, în limita locurilor existente.

Program:

8 martie
ora 18:30 – ”Ziua în care John Lennon a murit”

9 martie
ora 18:30 – ”Copilul meu, protestatarul”
ora 20:00 – ”Detectivul bengalez”

15 martie
ora 18:30 – ”Textura cosmosului: Odiseea Spaţiala”
ora 20:00 – ”Ghidul Hasidic pentru dragoste, casatorie şi gasirea unei soţii”

16 martie
ora 18:30 – ”Lupta pentru Barking”
ora 20:00 – ”Sfârşitul jocului”

22 martie
ora 18:30 – ”Mugabe si africanii albi”
ora 20:00 – ”Îngrijindu-l pe Calum”

23 martie
ora 18:30 – ”Pâna în iad şi înapoi”
ora 20:00 – ”Mostar”

Proiecțiile debutează în data de 8 martie cu documentarul Ziua în care John Lennon a fost ucis, realizat de câștigătorul premiului BAFTA pentru televiziune, Michael Waldman. În continuare, Copilul meu, protestatarul, caracterizat drept „fascinant” de Sunday Times și „devastator de direct” de către The Guardian, este o pătrundere puternică în cadrul domestic al revoltelor din Anglia, în timp ce Detectivul bengalez dezvăluie secretele Calcuttei și ale comunității bengaleze din Londra.

Textura cosmosului: Odiseea Spațială își propune să fie cea mai convingătoare, ilustrativă și completă imagine a fizicii moderne văzută vreodată pe ecran, iar Ghidul hasidic pentru dragoste, căsătorie și găsirea unei soții permite accesul publicului în comunitatea evreiască hasidimă din Stamford Hill, Londra, o comunitate de obicei închisă. Lupta pentru Barking urmărește un moment istoric în politica britanică, iar thriller-ul politic Sfârșitul jocului îl aduce în prim-plan pe regizorul filmului Vantage Point, Peter Travis, și spune povestea conversațiilor secrete ce au dus la sfârșitul apartheid-ului în Africa de Sud.

Două filme de scurtmetraj, Mostar și Îngrijindu-l pe Calum, aduc în atenția publicului două povești tragice; Îngrijindu-l pe Calum a primit premiul Grierson pentru cel mai bun documentar realizat de studenți.

Mugabe și africanii albi, câștigător al premiului British Independent Film pentru cel mai bun documentar, este singurul documentar de lungmetraj filmat în Zimbabwe în ultimii ani, unde există încă o interdicție totală pentru presă.

Nominalizat la Oscar în 2012, Până în iad și înapoi, explorează lupta crâncenă a unui om cu urmările devastatoare ale războiului, precum și artificialitatea neliniștitoare a vieții de după război.

Sursa: Asociaţia K’ARTE

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.