Bugetul județului este destinat investițiilor

bani leiAproape jumătate din bugetul consolidat al judeţului Harghita aprobat săptămâna trecută, joi, este destinat investiţiilor, cum ar fi reabilitarea drumurilor judeţene, realizarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor sau modernizarea spitalelor din judeţ.

Directorul general în cadrul Consiliului Judeţean Harghita, Orban Bela, a declarat că bugetul general consolidat al judeţului Harghita este de 337,4 milioane de lei, din care 156,5 de milioane de lei sunt destinate investiţiilor.
Orban Bela a explicat că din suma totală de 156,5 de milioane de lei cea mai mare parte o reprezintă fondurile externe nerambursabile, respectiv 125,9 milioane de lei.

Drumuri, deșeuri

De asemenea, suma alocată investiţiilor din bugetul propriu al Consiliului Judeţean este de 20,4 milioane lei, iar 12 milioane de lei reprezintă banii alocaţi din Programul Naţional de Dezvoltare Locală, pentru reabilitarea drumurilor judeţene.
Potrivit sursei citate, cea mai mare parte a banilor atraşi din fonduri externe, respectiv 80 de milioane de lei, sunt destinaţi derulării proiectului european privind realizarea unui sistem de management integrat de gestionare a deşeurilor.

Modernizarea Spitalului de Psihiatrie din Tulgheş

Din cele 20,4 milioane de lei alocate din bugetul propriu al CJ pentru investiţii, o sumă importantă de 6 milioane de lei va fi folosită pentru reabilitarea şi extinderea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, în vreme ce 2 milioane de lei sunt destinaţi modernizării Spitalului de Psihiatrie din Tulgheş. Tot din bugetul propriu al CJ s-au alocat fonduri pentru înfiinţarea a şapte case de tip familial şi construcţia unui centru de recuperare pentru copii cu dizabilităţi, la Miercurea Ciuc, dar şi pentru reabilitarea unor sisteme de alimentare cu apă în localităţile judeţului sau pentru electrificarea unor sate.
Cele mai mari cheltuieli prevăzute în buget sunt cele de personal, pentru Consiliul Judeţean şi instituţiile aparţinătoare, acestea ridicându-se la 71,4 milioane de lei.

Buget mai mare

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că bugetul pe 2014 este mai mare decât în anul precedent, întrucât s-au alocat bani mai puţini pentru instituţiile subordonate şi au fost impuse măsuri de autoritate la nivelul instituţiei.
,,Anul acesta am avut la dispoziţie o sumă mai mare decât în anul precedent şi datorită faptului că am diminuat sumele alocate instituţiilor subordonate, respectiv a fost nevoie şi de diminuarea fondurilor destinate concursurilor de proiecte. Pe lângă acestea am înjumătăţit şi cotizaţiile, să nu mai vorbim despre măsurile de austeritate luate la nivelul instituţiei. Avem însă noroc că am putut să aprobăm bugetul consiliului judeţean încă în ianuarie şi că putem să ne folosim de aceste sume în activităţile noastre din acest an”, a mai afirmat Borboly Csaba.

Anul trecut bugetul judeţului a fost aprobat la începutul lunii aprilie.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.