Cadastrul privat, risc pentru siguranța națională?

pascanSenatorul PDL Marius Paşcan a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că specialiştii au avertizat că trecerea Cadastrului în privat este un risc pentru siguranţa naţională şi că pentru concesionarea cadastrării oraşelor nu a fost cerut avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

‘Privatizarea Cadastrului a fost aprobată fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. CSAT ar putea cere explicaţii Executivului. Trecerea Cadastrului în mâini private este un risc pentru siguranţa naţională, avertizează specialiştii. Concesionarea cadastrării oraşelor nu a fost avizată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) înainte de a fi probată de Executiv. Din informaţii oficiale rezultă că, absolut cinic, pur şi simplu, avizul nu a fost cerut. Guvernul trebuia să ceară avizul pentru că sunt operaţiuni care privesc domeniul siguranţei naţionale. Felul în care derapajele totalitare ale USL calcă în picioare şi strivesc separaţia puterilor în stat şi principiile democraţiei, odată cu interesele statului, reprezintă un pericol care se cuvine stopat din faţă’, a arătat Marius Paşcan.

Parlamentarul a susţinut că prin concesionarea cadastrării oraşelor unei firme care va face exclusiv pe banii ei cartografierea proprietăţilor şi îşi va recupera banii din taxe ‘este distrusă securitatea informaţiilor privind proprietatea în întreaga ţară’.

‘De fapt, ANCPI poate accesa şi fonduri europene pentru cadastrare, ceea ce o firmă privată nu poate. În mod absolut curios, Dan Şova s-a grăbit să pună în aplicare propriul proiect fără să ţină cont că în această perioadă se negociază exerciţiul bugetar 2014-2020, iar România încearcă să obţină fonduri europene pentru realizarea cadastrului urban. Ne întrebăm retoric ce interes oneros ascunde această grabă a ministrului Şova care nu a avut răbdare să fie finalizate negocierile cu Uniunea Europeană privind cadastrul pentru obţinerea de fonduri europene’, a susţinut senatorul PDL.

Referitor la reacţia primului ministru Victor Ponta, care a precizat că memorandumul privind aprobarea oportunităţii de demarare a proiectului de parteneriat public-privat privind Agenţia Naţională de Cadastru a fost iniţiat de fostul ministru Elena Udrea şi aprobat de Guvernul Boc, Marius Paşcan a arătat că dacă actuala guvernare considera că proiectul nu este bun, ar fi trebuit să îl arunce la coşul de gunoi.

‘Mă tot gândesc când vor renunţa să mai dea vina pe vechea guvernare. Păi şi dacă l-ar fi iniţiat, să spunem, Elena Udrea, ce îi împiedica să îl arunce la coşul de gunoi? E prost (proiectul, n.r.), dar nu noi suntem de vină că îl promovăm, dar l-a iniţiat Elena Udrea. Domnilor, ăştia sunt şi penibili, nu ştiu cum să vă spun. Este o mare prostie, nu ai voie să privatizezi. Sunt câteva instituţii de interes naţional pe care nu ai voie să le privatizezi şi aceasta consider că e una dintre ele’, a susţinut Marius Paşcan.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.