Cadoul de 136 mii de hectare, făcut de Borbély László, anulat în instanță! 

Contractul de administrare mai sus menționat se referă la actele prin care administrarea Parcului Natural Defileul Mureșului Superior (cuprinzând localitățile Deda, Răstolița, Stânceni și Lunca Bradului) a revenit SC Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni SA (printr-o dispoziție a ministrului Mediului de atunci).

Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni SA este o societate din Harghita care „miraculos” (scria deputatul Marius Pașcan la acea vreme) a surclasat Direcția Silvică Mureș, fără a avea măcar un sediu sau vreo reprezentare logistică în județul Mureș.

Și au început problemele 

Din cauza faptului că la preluarea ariei protejate în custodie, administratorul SC Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni S.A. nu a organizat și nu a inițiat nici o dezbatere publică sau vreun dialog cu persoanele care au un interes major în zonă, conform legislației în vigoare, iar regulamentul și planul de management au fost avizate  de către Agenția pentru Protecția Mediului Mureș, în ciuda problemelor evidente de legalitate, s-a creat o situație tensionată în rândul proprietarilor din Defileul Mureșului Superior și de pe Valea Gurghiului, zone care fac parte din Situl Natura 2000 Călimani-Gurghiu, lucruri despre care săptămânalul nostru a scris și în trecut…

2016 – Parcul Natural Defileul Mureșului Superior și siturile anexe, fără administrare 

Săptămânalul Punctul atrăgea atenția chiar săptămâna trecută asupra consecințelor pe care le are rămânerea fără administrare, în anul 2016, a Parcului Natural Defileul Mureșului Superior și siturile anexe: „În anul 2016 contractul de administrare a fost reziliat de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, astfel, începând din 2016, nu mai au administrație Parcul Natural Defileul Mureșului Superior și siturile anexe: Călimani – Gurghiu, Defileul Mureșului Superior, Depresiunea și Munții Giurgeului în județul Mureș, Rezervația Defileul Deda – Toplița, Rezervațiile Molidul de rezonanță din pădurea Lăpușna, Scaunul Domnului, Seaca, Lacul Ursu și arboretele de pe sărături. În plus, nu au custode din vara anului 2016 Fânațele de pe Dealul Corhan – Săbed, lacurile Fărăgău – Glodeni, Pădurea Glodeni. <<Cauza pentru care unele arii naturale protejate nu mai au administrație se datorează faptului că, în cazul Ariei Naturale ROSPA0030 Defileul Mureșului Superior, ROSPA0033 Depresiunea și Munții Giurgeului – contractul de administrare a fost reziliat de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în anul 2016>>, se arată în răspunsul trimis Punctul de către APM Mureș, semnat de ing. Dănuț Ștefănescu.

Iar situația nu este una lipsită de importanță: Parcul Natural Defileul Mureșului Superior este o arie protejată de interes național, în care, după cum spuneam,  întâlnim o gamă diversă de plante, dintre care unele foarte rare sau endemice pentru această zonă, precum și animale aflate pe cale de dispariție. Consecințele cele mai evidente ale supravegherii ariei naturale protejate sunt reprezentate de încălcarea prevederilor HG Nr. 1143/2007 privind instituirea de noi arii naturale protejate, în ceea ce privește modul de gospodărire a pădurilor din Defileul Mureșului Superior, braconaj, offroad-ul (Carpathian Trophy)”, arată APM Mureș.

Povestea a început în anul 2010

… mai exact în data de 20 ianuarie, când Borbély László, ministrul Mediului și Pădurilor la acea vreme, a emis un Ordin al ministrului, nr.55/20.01.2010, prin care Situl Natura 2000 Călimani-Gurghiu necesită structuri proprii de administrare.

Cu alte cuvinte, situl de interes european, care până la acea dată nu avea structuri de administrare reglementate prin legislația românească, va avea un administrator. Astfel, Parcul Natural Defileul Mureșului Superior, cu suprafață de 9.156 de hectare, în perimetrul căruia sunt incluse casele, curțile oamenilor, bisericile, școlile, primăriile, fânețele, pășunile, cimitirele și pădurile particulare din comunele Deda, Răstolița, Lunca Bradului și Stânceni, parc ce face parte din Situl Natura 2000 Călimani-Gurghiu, și-a deschis porțile spre o administrare străină de județul Mureș.

Practic, acest Ordin, făcut cu dedicație specială, reglementa faptul că cine va lua în administrare Parcul natural Defileul Mureșului Superior va atrage automat în administrare Situl Natura 2000 Călimani-Gurghiu, sit desemnat tot printr-un Ordin de ministru, în noiembrie 2007, OM nr. 1964, semnat de ministrul Mediului Attila Korodi, modificat prin OM NR. 2387/2011, semnat de ministrul Borbély László, sit care a avut la bază o documentație științifică de propunere de înființare, întocmită de către același dr. ing. Abran Peter de la APM Mureș. Practic, s-au acaparat 136.000 de hectare, în mare parte suprafață împădurită, din masivele Călimani și Gurghiu.

Deşi oamenii n-au fost de acord cu prevederile Regulamentului Parcului, aşteptau să dezbată planul de management, care trebuia realizat în maximum doi ani de la semnarea contractului de administrare, respectiv până în martie 2013. De atunci până în prezent, SC Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni SA a funcţionat fără plan de management. Practic, cei de la Ministerul Mediului, în loc să rezilieze contractul de administrare pentru nerealizarea planului în cei doi ani, i-au premiat şi le-au făcut cadou încă peste 72.000 de hectare, ajungând să administreze circa 208.000 de hectare. Alături de parc s-au mai introdus încă nouă arii protejate din 20 de localităţi pe teritoriul judeţului Harghita, nouă localităţi din judeţul Mureş, patru localităţi din judeţul Suceava. Proprietarii din localităţile respective, ca şi cei din cele patru comune mureşene care au făcut parte iniţial din parc, află că, deodată, sunt în arii protejate.

Redacția

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

2 Comentarii

  1. Cettatean de 2 bani.

  2. Frumos 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.