Cafeneaua Pilvax Budapesta „adusă” la Tg. Mureș

Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) Mureş a reconstituit, joi, la Târgu Mureş, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, atmosfera cafenelei Pilvax din Budapesta, unde studenţii unguri au pus la cale Revoluţia din 1848. Cafeneaua Pilvax a fost reconstituită în Cetatea din Târgu Mureş, într-o clădire aparţinând de Muzeul de Istorie, patronat de Consiliul Judeţean Mureş, în prezenţa a numeroşi copii şi tineri.

‘Mulţumim CJ Mureş pentru că ne-a pus la dispoziţie această cafenea şi ne-a lăsat să organizăm aceste activităţi aici. În cursul zilei aşteptăm aici tineri, copii, precum şi adulţi pentru a participa la activităţi organizate de Ziua naţională a maghiarilor – izbucnirea Revoluţiei din 1848 din Budapesta. Tocmai de aceea este numită şi cafeneaua Pilvax, practic este cafeneaua din Budapesta de unde a pornit Revoluţia, cu participarea lui Petofi. În cursul zilei, avem mai multe activităţi aici – se pot procura cocarde, sunt şi fotografii legate de Revoluţia din 1848 făcute în puzzle care se pot reconstrui, se poate tipări cum erau tipărite în cafeneaua Pilvax cele 12 puncte ale revoluţiei”, a declarat presei Jakab Istvan, preşedintele CNMT Mureş.

În spaţiul cafenelei va fi deschisă şi o expoziţie cu vânzare de obiecte meşteşugăreşti, vor avea loc un spectacol folcloric şi un recital de poezii, totul după ceea ce se întâmpla pe vremuri în cafeneaua Pilvax. De asemenea, va fi organizată şi o paradă a modei, în care vor fi prezentate costume specific maghiare, în special pentru femei.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.