Campanie electorală cu mitinguri pro-autonomie

biro zsoltPreşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, a declarat miercuri la Târgu Mureş că a aflat din presă despre cele peste o sută de mitinguri simultane împotriva proiectului de regionalizare a României anunţate de liderul partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, şi din acest motiv crede că acesta doreşte să obţină doar capital politic.

‘Nu vreau să dau importanţă acestor declaraţii ale domnului Toro. Am aflat din presă de această iniţiativă a PPMT, să vă spun sincer, m-a surprins, fiindcă era vorba de un miting de amploare, precum cel din 10 martie, considerăm şi consider şi eu personal că asemenea manifestări, cum a fost cel din 10 martie din Târgu Mureş, pot să aducă succes. (…) Se pare că PPMT vrea să facă capital politic din această temă şi, cum s-ar spune, au prins căruţa în faţa cailor. Deci dacă aflăm din presă de această iniţiativă, eu nu ştiu ce să spun. Ar fi fost corect să ne contacteze, am înţeles că nici UDMR, nici CNS n-au fost contactate, deci domnul Izsak Balazs (liderul CNS, n.r.) şi domnul Kelemen Hunor (preşedintele UDMR, n.r.) au aflat din presă de această iniţiativă şi acum domnul Toro aşteaptă să ne aliniem. Nu aşa se procedează’, a declarat presei Biro Zsolt.

Acesta a subliniat că dacă se vorbeşte despre autonomie şi despre planurile de regionalizare ale actualului Guvern, atunci toate organizaţiile şi toate partidele maghiare trebuie să meargă împreună, întrucât doar aşa pot avea sorţi de izbândă.

Biro Zsolt a spus că PCM nu va fi co-organizator al posibilelor mitinguri anunţate de PPMT pentru data de 20 iulie, deşi el ca persoană fizică, la fel şi alţi membri ai partidului, vor putea participa la o astfel de acţiune, însă momentul ales nu este oportun.

‘Eu personal, în nume propriu, să zic aşa, sau ca persoană – Biro Zsolt – voi fi prezent, dacă va fi la Târgu Mureş o astfel de manifestare. (…) Suntem în plină vară, deci nu consider oportună nici această perioadă – în plină vară, în timp de vacanţă, la ora 20, seara. PCM a sprijinit şi până acum toate manifestările care au avut acest scop – sprijinirea autonomiei, chiar dacă au fost organizate de UDMR, chiar dacă au fost în plină campanie organizate de PPMT la Sfântu Gheorghe. Dar cum s-a văzut şi atunci, câteva sute de persoane s-au adunat la Sfântu Gheorghe. Şi când am mers împreună la Târgu Mureş au fost zeci de mii de oameni. Deci 10 martie Târgu Mureş este un exemplu pozitiv, am spus de mai multe ori şi poziţia partidului este şi acum aceasta: CNS ca formaţiune civilă trebuie să organizeze şi politicul să se alinieze. Deci din acest punct de vedere, poziţia noastră nu s-a schimbat’, a subliniat Biro.

Liderul PCM a mai spus că, în plus, deşi mai sunt 10 zile până la preconizatele acţiuni de protest, nimeni nu ştie unde şi când vor fi acestea organizate.

‘Dar mai sunt 10 zile – nu vă supăraţi, mai sunt 10 zile şi încă nu se ştie – se vorbeşte de 100, de 150 de localităţi. Domnul Toro a spus că e nevoie de 20 de minute din viaţa oamenilor. Dar ce trebuie să fac eu în data de 20? Eu sunt gata să dau 20 de minute pentru autonomie din viaţa mea, dar ce trebuie să fac? Nu vă supăraţi, nu ştiu ce trebuie să fac, unde să mă duc? Să cobor în faţa blocului sau să ies la Glodeni în faţa porţii, ce să fac? Alegeri sunt şi la anul, alegeri sunt şi peste trei ani, deci aceasta este logica de partid. Eu înţeleg într-o oarecare măsură, dar, cum a spus şi comunicatul domnului Izsak Balazs, autonomia nu poate să facă obiectul politicii de partid şi nu poate fi folosită în scopuri de campanie’, a conchis Biro Zsolt.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.