Căpușele fac victime la Reghin

O şedință operativă convocată în regim de urgenţă la Primăria municipiului Reghin săptămâna trecută (în data de 14 mai) a avut drept subiect principal căpuşele. Peste 10 reghineni, adulţi şi copii au avut neplăceri în această primăvară din cauza prezenţei acestor insecte în spatiile verzi din zonă.

Mobilizare. Ședinţă

La şedinţă a participat o echipă a executivului din care au făcut parte primarul Nagy András, secretarul municipiului Gabriela Koss, Ilie Frandăş şi Gheorghe Baciu – funcţionari publici din cadrul compartimentului Registru Agricol – , Călin Albu de la compartimentul Mediu, Gagyi Marika şefa Secţiei Sere şi Tothi M. Ioan purtătorul de cuvânt al instituţiei. Au fost prezenţi, de asemenea, reprezentanţii fermelor Gliga, cei ai Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Reghin, ai Filialei Locale a Crescătorilor de Taurine, dar şi doi crescători de ovine din Reghin, iar din partea DSVSA Tg-Mureș– doctorul Alin Todoran.

Măsuri

În urma întâlnirii s-a stabilit ca Secţia Sere şi Zone Verzi să înceapă dezinsecţia spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă pentru copii pentru a preveni şi stopa înmulţirea căpuşelor. În acelaşi timp fermierii şi crescătorii de animale din Reghin trebuie să întreprindă în regim de urgenţă măsuri de combatere şi înmulţire a căpuşelor, cum ar fi tunderea animalelor şi îmbăierea acestora cu soluţii corespunzătoare şi omologate, dezinsecţia adăposturilor, a terenului şi lizierei unde au stat şi stau animalele.

Boala

Reprezentantul DSV le-a prezentat participanţilor aspecte din evoluţia bolii Lyme (Lyme borrelioza sau borrelioza), care este o boală infecţioasă produsă de bacteria Borrelia burgdorferi, transmisă omului prin muşcătura de căpuşă, făcând precizarea că nu toate căpuşele sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia. Boala Lyme afectează întregul organism şi simptomele ei mimează pe cele ale altor boli. Se pare că reacţia individuală faţă de agentul patogen este diferită de la om la om, de aici şi multitudinea de manifestări ale acesteia.

Emeșe Ardelean

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.