CNCD acuzat că-și încalcă propriul statut

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a fost acuzat, miercuri, de copreşedinta Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, că îşi încalcă propriul statut în cazul Bisericii Greco-Catolice, clasând după doi ani 24 de sesizări de discriminare ale unor parohii. ‘CNCD a clasat dintr-o singură trăsătură de condei un număr de 24 de cazuri referitoare la discriminarea Bisericii Române Unite cu Roma (BRUR). Aceste cazuri figurau în autosesizarea iniţiată la data de 28.01.2010 de Istvan Haller, membru al Colegiului Director al CNCD, iar motivul clasării dosarului este retragerea petiţiei de autosesizare, ceea ce înseamnă că în ianuarie 2010 s-a autosesizat, timp de doi ani nu a analizat în fond şi nu a luat o hotărâre privind propria autosesizare, iar în februarie 2012 a clasat cazul prin retragerea propriei autosesizări. Liga Pro Europa consideră că prin această hotărâre CNCD a încălcat grav însuşi statutul său legal’, a arătat Enache.

Aceasta a spus că CNCD avea obligaţia de a lua o hotărâre privind plângerile înaintate în termen de 90 de zile de la data înregistrării lor, termen care în cazul situaţiilor de discriminare a Bisericii Greco-Catolice ‘a fost grav nesocotit’. ‘CNCD nu a respectat termenele legale de deliberare şi timp de doi ani de zile a găsit o singură ocazie de a discuta cazurile de discriminare a BRUR, într-o şedinţă menită să le claseze prin retragerea autosesizării. Totuşi, în aceeaşi perioadă numeroase alte cazuri înregistrate la CNCD au fost discutate şi s-au emis hotărâri cu privire la ele. Prin această hotărâre CNCD nu face decât să demonstreze că nu este o instituţie independentă şi că, deşi menirea ei este să prevină, să combată şi să sancţioneze discriminarea, procedează ea însăşi la discriminarea unor comunităţi’, a susţinut reprezentanta LPE.

Smaranda Enache a precizat că este cunoscută şi documentată discriminarea în România a cultului greco-catolic ‘prin abuzuri administrative, tergiversarea proceselor în instanţă, neaplicarea hotărârilor judecătoreşti rămase definitive, şicane şi hărţuieli administrative’, iar CNCD prin clasarea dosarelor referitoare la parohiile greco-catolice ‘a produs grave prejudicii intereselor BRUR şi s-a sustras misiunii sale de a semnala discriminarea unde şi ori de câte ori are loc, indiferent de comunitatea afectată’.

‘Prin această decizie, considerăm că se urmăreşte împiedicarea documentării cazului discriminării colective şi structurale a BRUR în faţa instanţelor de drepturile omului internaţionale şi a instituţiilor care veghează la respectarea libertăţii religioase în România. Liga Pro Europa ia în calcul constituirea ca parte cu interese legitime şi atacarea în contencios administrativ a Hotărârii nr. 75/2012 a CNCD’, a susţinut Smaranda Enache.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.