Ce vrei să te faci când vei fi mare?

Erika MargineanO parte din viaţa mea mi-am petrecut-o printre copiii de la grădiniţele din municipiu şi din comunele limitrofe Tîrgu-Mureşului. Întrebându-i adesea ce vor să devină când vor creşte mari, primeam răspunsuri dintre cele mai neaşteptate. Cei mai mici se visau balon, îngeri sau autobuz, printre cei de grupa mijlocie găseam câte-un pluton de poliţişti, pompieri sau jandarmi, în funcţie de ce a răspuns primul întrebat! În grupele mari, în schimb, dominau fotbaliştii.
Unele educatoare se jenau văzând că avem jucători şi pe banca de rezerve deja, nu doar pentru o echipă de fotbal şi tot se mai găseşte câte unul care să mă întrebe dacă şi-ar putea schimba meseria, că ar prefera să se facă fotbalist!
Educatoarele se grăbeau să le explice că fotbalul e un joc, nu e o meserie, că oamenii muncesc pentru bani… se necăjeau ca să le amintească cumva ce au învăţat ora trecută despre meserii… fără succes însă!
Cupa EonKinder, competiţia ce se desfăşoară zilele acestea în Tîrgu-Mureş, m-a făcut să-mi aduc aminte de prichindei! Mă uitam la cei mai mici, din generaţia 2000, cu lăpticul pe mustaţă, cum se spune, şi se comportă deja ca nişte vedete! Unii îşi mai rod unghiile chiar pe podiumul de premiere, dar cei mai mulţi tratează cu seriozitatea cuvenită subiectul!
Aleargă şi se luptă pentru minge ca fotbaliştii mari! Se bucură, se felicită şi sar în sus cu trofeul câştigat în mână, de parcă ar fi câştigat Champions League! Cât sunt de mici, îşi iau rolul în serios! Competitivitate, fair play, spirit de echipă, colegialitate… cuvinte complicate ce pentru ei au încă sens. Faultul doare… îşi şterg cu dosul palmei lacrimile şi merg mai departe! Nimic nu se compară cu strigătul victoriei! Cu bucuria de a ridica trofeul deasupra capului!
Nu vreau să stric fiesta, dar îmi amintesc vorbele unui părinte de junior care spunea: „Sportul a devenit o activitate exclusivistă, în care selecţia şi pregătirea se fac doar în limita în care părinţii au capacitatea de a suporta costurile, deloc mici”. Dar asta e deja un alt subiect.

Erika MÃRGINEAN

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.