Cea mai mare campanie de conștientizare pe POS

reciclare containere deseuriConsiliul Judeţean Mureş a demarat, luni, campania de conştientizare publică ‘Mureşul reciclează deşeurile’ din cadrul proiectului ‘Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Mureş’, cea mai amplă campanie de informare din ţară pe un proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial.

‘Este cea mai complexă campanie publică de care a beneficiat vreun proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial’, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, managerul de proiect, Radu Spinei, care a precizat că proiectul de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Mureş, în valoare de 188.242.469 lei fără TVA, a început în urmă cu cinci ani şi este în faza finală de execuţie.

Spinei a arătat că această campanie de informare, sub sloganul ‘Parteneriat pentru mediu.Viitorul depinde de noi’, are ca scop informarea locuitorilor judeţului Mureş cu privire la implementarea sistemului integrat de gestionare a deşeurilor, se va derula în perioada mai-decembrie 2013 şi urmăreşte să educe populaţia în perspectiva implementării colectării selective a deşeurilor.

Expertul în comunicare, Mădălina Rândaşu, a precizat în acelaşi cadru, că această campanie nu va fi deloc uşoară, având în vedere că ‘trebuie să schimbăm atitudini şi mentalităţi’.

‘Una dintre principalele activităţi ale campaniei este ‘Caravana Viitorului’ ce se va desfăşura în două serii (iunie-iulie şi septembrie-decembrie 2013), oprindu-se în 102 localităţi din judeţ pentru susţinerea unor evenimente interactive care vor include demonstraţii practice de utilizare corectă a unităţilor de compost distribuite în zona rurală. Întâlnirile cu echipa caravanei vor da posibilitatea locuitorilor judeţului să se înscrie la un concurs cu premii, câştigând astfel primele beneficii ale colectării selective a deşeurilor’, a arătat Mădălina Rândaşu.

Potrivit acesteia, o altă componentă o reprezintă şi seria de întâlniri ‘BIOautograful’ organizate în 40 de şcoli din judeţ, ocazie cu care elevii se vor întâlni cu Vizi Imre, mureşeanul finalist la Vocea României, ‘pentru a învăţa culorile colectării selective şi beneficiile unui comportament responsabil faţă de mediu’ pe ritmul imnului ‘Mureşul reciclează deşeurile’.

Expertul a precizat că pentru elevii şi profesorii din judeţ se vor organiza activităţi educative specifice, cum ar fi o tabără şcolară pe teme ecologice ‘BIOmagia’, academia ecologică de vară ‘ECOacademia’ pentru educatori şi învăţători şi şcoala ecologică de vacanţă pentru profesori ‘ECOşcoala’.

‘Doritorii de muzică şi distracţie vor avea ocazia de a participa la concursuri inedite pe teme legate de colectarea selectivă şi reciclarea deşeurilor la locaţia WEEKEND din Târgul Mureş (…) Mesajele iniţiativei Mureşul reciclează deşeurile vor fi transmise printr-o amplă campanie media prin spoturi tv şi radio, afişaj stradal şi în supermarketuri, emisiuni radio dedicate şi filme documentare educaţionale’, a mai arătat Mădălina Rândaşu.

Pe perioada campaniei vor fi amenajate puncte de colectare separată dotate cu eurocontainere specifice şi vor fi distribuite unităţi de compostare individuală pentru resturile vegetale, pentru 50 % din gospodăriile din mediul rural.

Executantul Proiectului ‘Sistemul de management integrat al deşeurilor solide din judeţul Mureş’ a anunţat recent că depozitul zonal de deşeuri de la Sânpaul va fi predat la cheie în data de 15 august, că acesta dispune de cele mai moderne maşini de compactare a gunoiului din ţară şi de o staţie de tratare mecano-biologică unică în România, care va face ca în alveolele de depozitare să ajungă doar deşeurile care nu sunt biodegradabile.

În cadrul proiectului se construieşte o alveolă pe 7 hectare, dar suprafaţa de teren pusă la dispoziţie la Sânpaul oferă posibilitatea realizării a încă două celule de depozitare, iar dacă nu se va schimba tehnologia de prelucrare a deşeurilor, cum ar fi metode mai moderne şi mai eficiente, incineratoare spre exemplu, atunci pentru următorii 30 de ani va fi asigurată depozitarea deşeurilor în judeţul Mureş.

Proiectul mai prevede construirea unor staţii de transfer, de sortare şi de compostare, închiderea celor 5 depozite neconforme de la Cristeşti, Reghin, Iernut, Luduş şi Sovata, achiziţia de echipamente de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile şi dotarea a 50% dintre localităţile judeţului cu astfel de recipiente, respectiv pubele, containere, unităţi de compostare individuală dar şi mijloace de transport.

Pe lângă celula I de depozitare a deşeurilor de la Sânpaul, proiectul presupune drumuri de acces, instalaţii de transport ape pluviale, un rezervor 750 mc pentru tratarea levigatului, o zonă administrativă, staţii pentru tratarea mecano-biologică a deşeurilor, ateliere mecanice etc.

Proiectul ‘Sistemul de management integrat al deşeurilor solide din judeţul Mureş’ are o valoare totală de 45,2 milioane de euro fără TVA, din care 31,54 milioane de euro provin din fondurile structurale ale Uniunii Europene, 7 milioane de euro din bugetul naţional si 6,55 milioane de euro din bugetul judeţean.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.