Centru de cercetare unic in Romania

UMFRectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, câştigarea unei finanţări europene pentru realizarea Centrului Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, care va costa peste 10 milioane de euro.
‘Vă anunţ evenimentul anului: de curând Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş prin programul operaţional POS CCE, în cadrul infrastructurii de cercetare-dezvoltare, a câştigat un proiect care se numeşte ‘Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice’. Este un proiect care va dezvolta în UMF un centru de excelenţă în domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei, care are o valoare de 46 milioane de lei, adică 10,47 milioane de euro, din care valoare nerambursabilă 8,41 milioane de euro. Este ceva ce lipsea universităţii, un obiectiv pe care ni l-am asumat la începutul mandatului (…) Pe domeniul acesta proiectul este unic. Trebuie să spun că este printre cele mai bine finanţate centre la nivel naţional, care au fost câştigate în ultima sesiune de proiecte’, a declarat Leonard Azamfirei.

Rectorul UMF Târgu Mureş a precizat că acest centru va funcţiona într-o clădire nouă cu o suprafaţă de peste 4.000 mp, care va conţine 412 echipamente de cercetare/dezvoltare şi în care vor exista 10 laboratoare performante, comparabile cu tot ce există la nivel mondial, un laborator de imunologie, cromatografie şi spectrofotometrie de masă, analize citologice, de biologie moleculară şi genetică/genomică, un laborator cu şase centre de explorări funcţionale avansate şi o bancă de ADN şi plasme.

‘Suntem în faza de contractare a acestui proiect câştigat şi termenul este foarte strâns de finalizare a acestui proiect. Vom face tot posibil să îl dăm în funcţiune la finele anului 2015 (…) Cred că acest proiect va asigura infrastructura de cercetare necesară unui salt semnificativ în tot ceea ce înseamnă producţie ştiinţifică la nivel UMF Târgu Mureş. Erau multe voci care spuneau că ar vrea să facă cercetare ştiinţifică, dar nu aveau cu ce. În momentul în care va fi gata, vor avea cu ce. Avem un plan de recrutare de personal. Vor fi create 15 noi locuri de muncă pentru chimişti, biochimişti, fizicieni şi personal medical’, a afirmat prof. dr. Leonard Azamfirei.

El a precizat că două componente unice ale proiectului au contribuit la câştigarea finanţării, pe de o parte înfiinţarea şi derularea unui program de evaluare a riscului genetic pentru boala cardiovasculară, întrucât ‘laboratorul de genetică şi genomică va fi capabil să disece braţul cel mai ascuns al cromozomilor, să vadă care este profilul genetic al unui bolnav, să poată da un diagnostic de predicţie asupra riscului de dezvoltare a acestei boli – evident că pe viitor acest laborator va putea să se dezvolte şi pe alte patologii nu doar patologia cardiovasculară şi neurologică’. La UMF Târgu Mureş se va înfiinţa şi un Centru de Referinţă pentru Canalopatii Cardiace Congenitale pentru bolile cardiologice congenitale.

Clădirea centrului de cercetare va fi o construcţie dezvoltată în incinta campusului, cu demisol, parter şi trei niveluri ce vor încorpora, structurat pe etaje, spaţiile tehnice şi auxiliare, spaţiile pentru investigarea pacienţilor şi recoltarea de probe, spaţiile pentru cercetare, spaţiile pentru analiza şi elaborarea materialelor ştiinţifice, spaţii pentru asigurarea circulaţiilor orizontale şi verticale, precum şi spaţiile pentru stocarea informaţiilor.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.