Centrul zonal antigrindină se va realiza la Târnăveni

grindinaMembrii Consiliului Local au aprobat, cu prilejul ultimei şedinţe de CL, încheierea unui contract de comodat între municipiul Tîrnăveni şi Ministerul Agriculturii prin care se cădea de comun acord pentru realizarea, la Tîrnăveni, a Centrului Zonal de coordonare Transilvania a Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Mureş, în spatele stadionului Poliglot, după calea ferată. Aceasta presupune că aici va fi amplasat sediul logistic, dar nu se vor efectua trageri spre norii de grindină din Tîrnăveni.

Demararea proiectului va genera pe lângă locuri de muncă şi impozite suplimentare pentru administraţia locală din Târnăveni.
Solicitarea a venit de la Ministerul Agriculturii care potrivit prevederilor legii 173/2008 privind intervenţiile active în atmosferă în perioada 2010-2014 este necesar a se realiza Centrul Zonal de Coordonare Transilvania.
Suprafaţa identificată la Tîrnăveni este de 14.112 mp, iar potrivit legii se prevede obligativitatea în limita posibilităţilor de punere la dispoziţie de către administraţia locală în folosinţă gratuită a terenului solicitat.

Noi locuri de muncă și alte beneficii

Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Mureş, din cadrul Centrului Zonal de Coordonare Transilvania, va crea aproximativ 15 locuri de muncă la Târnăveni. Unitatea va aparţine de Direcţia Generală a Sistemului Naţional Antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, structura aparţinând Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În alegerea amplasamentului s-a ţinut cont de apropierea de radarul de la Bobohalma şi de anumite obiective din judeţul Alba.

Oliviu Petru din Târnăveni, consilier superior în cadrul Centrului Zonal de Coordonare Transilvania le-a explicat consilierilor în cadrul şedinţei situaţia viitorului Centru Zonal şi beneficiile pe care le va aduce. Astfel, existenţa unui asemenea centru zonal de coordonare-unitate de combatere a căderilor de grindină ar proteja zona administrativ-teritorială Târnăveni împotriva fenomenelor meteo de această natură.

Mircea Barbu

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.