CNS, arbitrul partidelor maghiare?

izsak balazs CNSPreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că organizaţia sa doreşte să aibă rolul de mediator între formaţiunile politice maghiare, pentru a le determina să participe împreună la preconizatul miting împotriva proiectului de regionalizare, programat în 20 iulie în cel puţin 100 de localităţi din Transilvania.

‘CNS sprijină iniţiativa CNMT şi a PPMT. Desigur am făcut remarca cât de important este ca formaţiunile politice maghiare şi organizaţiile civile să acţioneze împreună. Oricum planul actual de regionalizare a României, care nu ţine cont de obligaţiile internaţionale asumate de România în materie de protecţia minorităţilor, chiar este contrară acestor obligaţii, ne obligă şi pe noi, avem obligaţia morală să protestăm şi să împiedicăm această schimbare (…) Noi oferim această posibilitate, oferim chiar medierea între partide politice, pentru că într-adevăr este o şansă ca acest subiect să rămână în afara competiţiei politice. Eu sper că CNS poate să aibă acest rol în privinţa organizării şi iniţierii protestelor’, a susţinut Izsak.

Acesta a arătat că participarea tuturor formaţiunilor politice maghiare – UDMR, PPMT, PCM – la mitingurile anunţate ar face ca acţiunea să nu fie una pur electorală, ci una ‘în afara concursului politic dintre formaţiunile politice’.

Liderul CNS crede că partidele politice maghiare ar trebui să se conformeze, întrucât trebuie să existe o cooperare, întrucât ‘noi credem că va fi nevoie chiar de un şir de manifestări, proteste’.

Izsak Balazs susţine că acest şir de proteste ar trebui să aibă loc ţinând cont de faptul că ‘manifestarea din 10 martie (mitingul pentru autonomie de la Târgu Mureş, n.r.) şi protestul exprimat acolo se pare că nu s-a auzit la Palatul Victoria’.

‘Deci va fi nevoie de un şir de proteste şi va fi nevoie ca fiecare să participe, şi la organizare, şi la desfăşurarea acestora. Sunt optimist, pentru că suntem într-un dialog permanent cu fiecare şi concluzia mea, după discuţiile duse cu conducătorii, cu domnul preşedinte Kelemen Hunor, cu domnii Toro Tibor (liderul PPMT, n.r.) şi Biro Zsolt (liderul PCM, n.r.), este că ne putem înţelege, există şansa unui consens. În primul rând să aibă loc un şir de manifestări, cu fiecare ocazie, la ce nivel o să fie consensul, asta nu pot să prezic’, a accentuat Izsak Balazs.

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a anunţat recent că vrea să organizeze, în data de 20 iulie, în peste o sută de localităţi din Transilvania, manifestaţii de protest împotriva proiectului de regionalizare propus de Guvern.

Potrivit preşedintelui PPMT, Toro T. Tibor, se aşteaptă ca aceste manifestaţii de protest să fie organizate în localităţile în care formaţiunea are organizaţii, ceea ce înseamnă între 100 şi 200 de localităţi, dar se mizează şi pe forţa organizatorică a altor parteneri, cum ar fi Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) sau Consiliul Naţional Secuiesc.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.