CNS vrea miting de 100.000 de persoane

miting pro autonomie cnsConsiliul Naţional Secuiesc (CNS), prin Asociaţia Siculitas, a înregistrat, luni, la Primăria Târgu Mureş, cererea pentru organizarea unui miting pentru data de 10 martie, când va fi comemorată executarea secuilor martiri de către armata austriacă, în 1854, a anunţat liderul CNS, Izsak Balazs. ‘Ziua libertăţii secuieşti, iniţiată anul trecut, va fi comemorată şi anul acesta. Deşi va fi într-o zi de luni, noi sperăm să fim mulţi participanţi, i-am îndemnat pe toţi cei care au participat la marele marş al secuilor (din Covasna, de anul trecut, n.r.) să vină, să fim mai mulţi de 100.000 la Târgu Mureş (…) Şi anul acesta va fi în 10 martie, nu amânăm, sărbătorile oficiale nu se amână (…) Astăzi am înregistrat la Primărie, am depus cererea iniţială şi această scrisoare, spre informarea domnului primar’, a arătat Izsak Balazs.

Potrivit acestuia, în luna decembrie, CNS l-a informat în scris pe primarul municipiului, Dorin Florea, despre intenţia organizării, în 10 martie a acestui an, a unui miting similar celui de anul trecut. Izsak a precizat că edilul nu a reacţionat, însă a primit un răspuns de la poliţia Locală Târgu Mureş, care a menţionat că ‘la această oră este prematur să ne pronunţăm cu privire la o manifestare de asemenea anvergură’.

Dat fiind răspunsul Poliţiei Locale, Izsak Balazs a reluat luni solicitarea referitoare la aprobarea mitingului, arătând că doreşte ca manifestarea să aibă loc în 10 martie, chiar dacă este zi lucrătoare.

El a mai spus că anul trecut mitingul s-a desfăşurat în condiţii civilizate, datorită bunei colaborări dintre organizatori şi autorităţile locale şi că, pentru acţiunea anunţată pentru data de 10 martie, pregătirile au început deja.

Solicitarea pentru aprobarea mitingului a fost formulată de Asociaţia Siculitas, al cărei preşedinte este tot Izsak Balazs, dat fiind faptul că CNS nu este o organizaţie înregistrată legal.

La mitingul de anul trecut din 10 martie, de la Târgu Mureş, au participat până în 10.000 de persoane, conform estimărilor autorităţilor locale şi circa 30.000 potrivit estimărilor organizatorilor.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.