Coadă de impozit

primaria reghinÎn prima lună din an pentru mulți reghineni a devenit o prioritate achitarea impozitului local, mai ales că ei pot beneficia și de o reducere care contează pentru bugetul familiei. În consecință, la casieria Primăriei au fost în aceste zile cozi destul de mari.

Majorarea

Anul 2013 a adus și la Reghin o majorare a impozitelor locale, majorare care a fost impusă prin hotărâre de Guvern. Administraţia locală a analizat situaţia şi a decis să crească valorile până la limita minimă posibilă. În plus, bonificaţia acordată celor care achită integral sumele în primul trimestru al anului va fi de 10%.

Primarul Maria Precup a subliniat că majorarea este neglijabilă pentru bugetul familiei, dar se va resimţi în bugetul local. Trebuie precizat și faptul că administraţia locală ar fi avut de pierdut dacă nu ar fi aplicat creşterea impusă de Guvern.

În ceea ce privește persoanele juridice, valorile taxelor și impozitelor au fost păstrate, și în acest caz, la limita minimă admisă.
Maria Precup a precizat că în aceste zile se lucrează la planificarea plăţii obligaţiilor fiscale pentru sistemul de învăţământ unde nu era asigurată sursa integrală pentru acoperirea acestor obligaţii fiscale.

Cum calculăm impozitul

Reghinenii trebuie să știe că impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii. Valoarea impozabilă a clădirii, exprimată în lei, se determină prin înmulţirea suprafeţei construite desfășurate a acesteia, exprimate în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp. Pe site-ul primăriei s-a afișat deja tabelul cu valorile impozabile, impozitele și taxele locale și alte taxe asimilate acestora precum și amenzile aplicabile în anul 2013.

Este, de asemenea, important de știut că valoarea impozabilă a clădirii se ajustează în funcţie de rangul localităţii și zona în care este amplasată clădirea, prin înmulţirea valorii determinate cu coeficientul de corecție corespunzător. Având în vedere faptul că Reghinul este localitate de rangul II, se vor aplica următorii coeficienţi: pentru zona A: 2,40, pentru zona B: 2,30, iar pentru zonele C și D: 2,20 respectiv 2,10.

Emeșe Ardelean

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.